Üdvözöljük a

Szakma versenyek - megkezdődtek Győrben is az elődöntők 2018. január | GYMSKIK, Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Szakma versenyek - megkezdődtek Győrben is az elődöntők 2018. január

Megkezdődtek a Szakma Kiváló Tanulója és az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny elődöntői Győr-Moson-Sopron megyében is. Az előzetes jelentkezések alapján 32 szakmában 392 tanulót vár a megyei versenyt szervező megyei Kereskedelmi és Iparkamara. Ez a szám több mint 60 százalékos emelkedést jelent a tavalyi versenyzők számához képest, amelynek az elnyerhető vizsgamentesség lehet az egyik fő mozgatórugója.

Logisztikai ügyintézők elődöntője 2018

A versenyt országos szinten a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szervezi. Megyénkben a legtöbben, magasépítő szakmában versenyeznek. A jelentkezők számát tekintve második helyen a vendéglátásszervező szakma tanulói állnak. Ezt több, mint húsz jelentkezővel követik a mehatronikai technikus és az automatikai technikus, erősáramú elektrotechnikus, gépgyártástechnikai technikus, szakács és gépi forgácsoló szakmát tanulók.

 

Két és fél héten keresztül, január 23-ig zajlanak az elődöntök, amelyek írásbeli feladatok megoldásából állnak. Ezt követi majd egy válogató verseny, és a döntőbe jutott versenyzők Budapesten a Szakma Sztár Fesztiválon bizonyíthatják, hogy ők a legkiválóbbak szakmájukban. A döntő 2018. április 23. és 25. között zajlik majd a Hungexpo területén, a Szakma Sztár Fesztivál egyik elemeként.

 

A megmérettetés célja a magyar szakképzés színvonalának további emelése, a szakképzés eredményeinek széles körű bemutatása, és verseny szervezése a szakképzésben részt vevő tehetséges tanulóknak. Emellett a „fizikai szakmák” társadalmi presztízsének és vonzerejének növelése, a szakmunkás pályamodell bemutatása, népszerűsítése, ezáltal a pályaorientáció erősítése is cél. A diákok tudását életszerű, gyakorlatorientált feladatsorokkal mérik.

 

Az országos döntő - mely a Szakma Sztár Fesztivál is egyben - a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara pályaorientációs munkájában is fontos szerepet játszik. A kamara, a gazdaság önkormányzata tavaly több mint 500 pályaválasztás előtt álló diákot vitt el buszokkal a fővárosi eseményre. A tanulók itt testközelből ismerhették meg a rendezvényen bemutatott szakmákat, emellett a verseny hangulatába is belekóstolhattak.