Üdvözöljük a

Könyvelőkkel a duális képzésért ingyenes továbbképzést tartott a kamara (GYMSM KIK) | GYMSKIK, Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

"Könyvelőkkel a duális képzésért" ingyenes továbbképzést tartott a kamara (GYMSM KIK)

Tanulóképzéssel kapcsolatos adminisztratív követelmények mellett szó esett a cafeteria változásokról, valamint a tanulók béren kívüli juttatásainak adómentességéről.

A tanulóképzéssel, szakképzési hozzájárulással és adminisztratív feladatokkal kapcsolatban kamaránk tanulószerződéses tanácsadói nyújtanak bővebb felvilágosítás.

Kamaránk 2019. január 15-16-án tartotta meg „Könyvelőkkel a duális képzésért” elnevezésű rendezvényét. 

A rendezvényen résztvevőket Lászlóné Szép Györgyi, bejegyzett igazságügyi adó és könyvszakértő tájékoztatta a jövő évi cafeteriát érintő változásokról. A Széchenyi Pihenőkártya továbbra is kedvező adózású, míg a többi ismert elem, pl: az Erzsébet utalvány, a helyi bérlet, vagy az egészségpénztári juttatás esetében nő az adóteher.

 

Felsorolta azokat az adminisztratív feladatokat, melyek azon cégeket érinti, akik szakképzésben tanuló diákot foglalkoztatnak tanulószerződéssel vagy együttműködési megállapodással. Fontos elem volt az ún. 12-es szabály megismertetése a hallgatósággal, ugyanis 2019. májusától egyéni vállalkozók és kis- és középvállalkozók 12 fő tanulónál több tanulót  nem képezhetnek, ez alól kivételt képez, ha a tanuló SNI-s, vagy hátrányos helyzetű.

 

Ismertette a szociális hozzájárulási adó változásait, részletesen bemutatta a szakképzési hozzájárulás terhére elszámolható alap- és kiegészítő normatívákat tanulószerződés, együttműködési megállapodás, és felsőoktatásban tanuló hallgatók gyakorlati képzését érintően. Ez az elszámolás lehetőség az ún. egyéb szervezeteket (költségvetési, alapítványi, egyházi stb.) is megilleti.