Üdvözöljük a

Felkészülés a világversenyre – több mint 300 liter festék elfogyott | GYMSKIK, Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Felkészülés a világversenyre – több mint 300 liter festék elfogyott

A nemzet legjobbja lett Cseke Szabolcs a 2017. október közepén rendezett szakmák olimpiáján Abu-Dhabiban (WorldSkills). Az érdi 21 esztendős festő a szakmájában induló 23 ország fiatal versenyzői között a 4. helyet szerezte meg, 733 pontos összpontszámával pedig a húszfős magyar csapat legjobbja lett. A versenyzők felkészülését a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara SkillsHungary Programja szervezte és támogatta, ehhez csatlakoztak a szponzorok és a felkészítők.

A kijutást a versenyre 24 szakmai támogatóval, 48 szakmai felkészítővel, 13 780 óra intenzív felkészüléssel valósult meg.

 

Csáki Csaba mentor februártól heti öt, de olykor hat napot készült a versenyre Cseke Szabolccsal: a napi nyolc-tizenkét órás edzéseken a világverseny végéig több mint háromszáz liter festéket használtak el. A legtehetségesebb fiatal magyar festők a PPG Trilak támogatásával 2011 óta vehetnek részt a szakmák olimpiáján, de ilyen jó eredményt Cseke Szabolcs előtt még senki nem ért el ebben a kategóriában.

 

Egyre inkább megbecsülik a festőket hazánkban

 

A festő olimpikonoknak egy öt elemből álló feladatsort kellett időre végrehajtaniuk, amiben többek közt tapétázás, színkeverés és dekorációs festés is szerepelt. Horváth József, a PPG Trilak Festőakadémiájának vezetője azt mondta: egy festékgyártó cégnek nem lehet más célja, minthogy minél több festő legyen az országban, akik felhasználják termékeiket.

 

Ezért sem volt kérdés, hogy 2011-től a legmagasabb szinten szponzorálják a fiatal festőket és mázolókat, amivel a hazai szakképzést és utánpótlást is támogatják. Talán az eddigi világversenyeken elért jó eredményeknek is köszönhető, hogy hazánkban az utóbbi években egyre inkább megbecsülik a festőket. Az első világversenyen a PPG Trilak tapasztalatokat gyűjtött a legeredményesebb szponzorációról, támogatottjuk 2012-ben Belgiumból, rá egy évre pedig Németországból is Kiválósági Medállal térhetett haza.

 

„A felkészülésünk profizmusa az idei világversenyre csúcsosodott ki. Szántunk időt Szabolcs mentális felkészítésre is, amiben  Bikkfalvi Réka pszichológus vállalt oroszlánrészt, de jártunk Franciaországban is, hogy az ottani versenyző felkészítését tanulmányozzuk, hiszen a fiatal francia festők korábban több első helyezést is szereztek a szakmák olimpiáján. A sikeres szerepléshez három fontos dolog kell: egy jó szponzor, egy elhivatott szakértő és egy végig motiválható versenyző. Ez a három dolog most Szabolcs esetében szerencsésen találkozott” – magyarázta Horváth József.

 

 

Forrás: https://www.hirado.hu/2017/10/27/szenzacios-magyar-siker-a-szakmak-olimpiajan/