Üdvözöljük a

GYMSKIK, Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

"Könyvelőkkel a duális képzésért" ingyenes továbbképzést tartott a kamara (GYMSM KIK)

Tanulóképzéssel kapcsolatos adminisztratív követelmények mellett szó esett a cafeteria változásokról, valamint a tanulók béren kívüli juttatásainak adómentességéről.

A tanulóképzéssel, szakképzési hozzájárulással és adminisztratív feladatokkal kapcsolatban kamaránk tanulószerződéses tanácsadói nyújtanak bővebb felvilágosítás.

2019 januárjában hatályba lépett szakképzést érintő jogszabály változások

Januártól az Innovációs és Technológiai Minisztérium hatáskörébe tartozó szakképzési centrumok esetében bevezették a felsőoktatásból korábban megismert kancelláriarendszert. A kancellár felel többek közt a szakképzési centrum gazdasági, pénzügyi, munkaügyi, jogi, igazgatási tevékenységéért. A centrumok főigazgatóinak elsődleges feladata pedig az általuk irányított intézmény szakmai tevékenységének irányítása, oktatási színvonalának felügyelete. (A folytatáshoz nyissa meg hírünket)

 

Vélemények a felnőttképzésről - Győr, 2018. november

Felnőttképzésről - Győr 2018 november

Az országos kamara MKIK kezdeményezésére országosan több helyszínen, így Győrben is tartottak felnöttképzési konferenciát. A tájékoztatók után kerekasztal beszélgetésen vitatták meg a különböző nézőpontokat. Ajánljuk a Győr+TV tudósítását az eseményről, ahol Pintér-Péntek Imre megyei kamaraelnök (GYMSM KIK) és Dr. Markovszky György alelnök (MKIK) osztják meg álláspontjukat az érdeklődőkkel. Ajánljuk a Győr+ videó összefeglalóját.

 

Jedlikes Szakma Sztárokat ünnepeltek az Országgyűlésben 2018. május 25-én, Budapesten

2018. május 30.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2018. május 25-én a Parlament felsőházi termében díjátadó ünnepséget szervezett a XI. Szakma Sztár Fesztivál országos szakmai versenyein legjobban szereplő tanulók és gyakorlati felkészítő tanáraik részére.A Győri Műszaki SZC Jedlik Ányos Gépipari és Informatikai Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma tanulói kiemelkedően teljesítettek 2018-ban is az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyen.

Jedlikes Szakma Sztárok az Országgyűlés épületében2018

Szakma Sztárok köszöntése az Országházban 2018. május 25.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2018. május 25-én a Parlament felsőházi termében díjátadó ünnepséget szervezett a XI. Szakma Sztár Fesztivál országos szakmai versenyein legjobban szereplő tanulók és gyakorlati felkészítő tanáraik részére.  Az ünnepségen Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a szakmánkénti első három helyezést elért tanulóknak emléklapot adott át, és köszöntötte a gyakorlati felkészítő tanárokat, igazgatókat és a szülőket. 

Hildes Szakma Sztárok 2018.

Bővebb információ itt.

Megyei Szakma Sztárokat köszöntött a kamara vezetése Győrben

A XI. alkalommal szervezett országos szakmaversenyen megyénk minden idők legnagyobb sikerét hozta. Már az elődöntőbe 50 százalékkal többen jelentkeztek a tavalyinál. 20 tanuló jutott be az országos döntőbe, mindannyian kiválóan teljesítettek. Elismerés illeti az elméleti és gyakorlati felkészítőiket és az intézmény fenntartókat is. A GYMSM KIK vezetése ünnepi eseményen emlékplakettel és oklevéllel is díjazta teljesítményüket.

Megyei Szakma Sztárok és felkészítőik 2018.

Szakma versenyek - megkezdődtek Győrben is az elődöntők 2018. január

Megkezdődtek a Szakma Kiváló Tanulója és az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny elődöntői Győr-Moson-Sopron megyében is. Az előzetes jelentkezések alapján 32 szakmában 392 tanulót vár a megyei versenyt szervező megyei Kereskedelmi és Iparkamara. Ez a szám több mint 60 százalékos emelkedést jelent a tavalyi versenyzők számához képest, amelynek az elnyerhető vizsgamentesség lehet az egyik fő mozgatórugója.

Logisztikai ügyintézők elődöntője 2018

Felkészülés a világversenyre – több mint 300 liter festék elfogyott

A nemzet legjobbja lett Cseke Szabolcs a 2017. október közepén rendezett szakmák olimpiáján Abu-Dhabiban (WorldSkills). Az érdi 21 esztendős festő a szakmájában induló 23 ország fiatal versenyzői között a 4. helyet szerezte meg, 733 pontos összpontszámával pedig a húszfős magyar csapat legjobbja lett. A versenyzők felkészülését a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara SkillsHungary Programja szervezte és támogatta, ehhez csatlakoztak a szponzorok és a felkészítők.

Ünnepélyes díjkiosztóval zárult a 12. Szakma Sztár Fesztivál

Ünnepélyes díjátadóval zárult a 12. Szakma Sztár Fesztivál. Az esemény a Szakma Kiváló Tanulója Verseny (SZKTV), az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny (OSZTV), valamint az VI. SkillsHungary Nemzeti döntőjének színhelye volt. 52 szakmában, 11 szakmacsoportban összesen 232-en versengtek - köztük több külhoni magyar - a szakma legjobbjának járó címért. Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter a díjátadó ünnepségen arra biztatta a fiatalokat, hogy munkájuk során kövessék a technológiai változásokat. Szólt az ötéves technikumi szakképzés bevezetéséről és kiemelte, a szakoktatók anyagi megbecsülésének fontosságát, hogy jövedelmük megközelítse az ágazatra jellemző szintet.

Változott a tanműhely- létesítési, és -fejlesztési támogatások részletes szabályairól szóló rendelet

2018.12.23-án megváltozott a Nemzeti Foglalkoztatási Alap képzési alaprészéből a szakképzésért és felnőttképzésért felelős miniszter egyedi döntésével nyújtható képzési, továbbá tanműhely- létesítési, és -fejlesztési támogatások részletes szabályairól szóló 2015. (II. 13.) NGM rendelet. (További információért nyissa meg hírünket.)

Szakképzési hozzájárulásról - tájékoztatót tartott a kamara Győrben

Lászlóné Szép Györgyi bejegyzett könyvvizsgáló tartotta január 17-én Győrben, a kamarai székházban (9021 Győr, Szent István u. 10/A) tájékoztatóját a szakképzési hozzájárulás 2018. évi elszámolásáról, az elszámolások ellenőrzésének tapasztalatairól és a 2019. évi változásokról. A nagy számú érdeklődő pénzben is kifejezhető, hasznos információt kapott most is a kamarában. A GYMSM KIK év elején, immár hagyományosnak tekinthetően megszervezi a Szakképzési hozzájárulás elszámolásáról szóló tájékoztatóját.

Tájékoztatás szakképzési hozzájárulásról

Szaki leszek, ha nagy leszek? Interaktív Pályaorientációs Kiállítást szervezett a kamara - fotók

Nézzünk meg fotókat még a 2018. évben Kimlén második alkalommal szervezett szakmai élménynapjáról, ahol a mosonmagyaróvári térség hetedikesei közel 40 szakmával ismerkedhettek meg.

Mi leszek, ha nagy leszek 2018. Kimle

 

Még több információ itt.

Az Interaktív Pályaorientációs Kiállítás képekben

Pályaorientációs élménynapot szervezett 7. osztályosoknak kamaránk, 2018. május 24-én Kimlén, immár második alkalommal. Közel 40 kiállító vállalkozással, több, mint 30 szakmával mutatta be a megyei kereskedelmi és iparkamara a mosonmagyaróvári térség pályaválasztás előtt álló diákjainak, milyen izgalmas dolog is szakmát tanulni, szakemberként dolgozni.

Kimle 2018.

A szakképzési hozzájárulás elszámolásáról tájékoztattak Győrben

Képzőhelyként a gyakorlati képzésben, avagy szakképzési hozzájárulás, ahogy még nem gondoltunk rá címmel tartott tájékoztatót Győrben, a megyei Kereskedelmi és Iparkamarában Lászlóné Szép Györgyi bejegyzett könyvvizsgáló a szakképzési hozzájárulás 2017. évi elszámolásáról.

Három tanuló csanaki Jerfy Antal díjat vehetett át a kamarától Győrben

A Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara  által alapított csanaki Jerfy Antal díjakat a Győrben rendezett 2017. évi Pályaválasztási Kiállításon Pintér-Péntek Imre kamaraelnök adta át.

Díjazottak 2017. évben:  Győri Térség - Kolonics Péter (Balra oktatójával). Fertő-Rábaközi térség - Szakály Rebeka. Mosonmagyaróvár térség - Terebessy László. Két éven át havi ösztöndíjtámogatásban részesülnek.

Jerfy díjasok 2017. Győr

Minden idők legnépesebb magyar csapata vett részt a WorldSkills-en 2017-ben

Bihall Tamás, az MKIK oktatási- és képzési ügyekért felelős alelnöke elmondta, hogy korábban 14, az idén már 19 szakmában jutottak el teljesítményük alapján magyar szakemberek a viadalra. Hozzátette: a magyar versenyzők, a felkészítők, a szakiskolák mindent megtettek azért, hogy a magyar csapat sikeresen szerepeljen a világversenyen.

Parragh László, az MKIK elnöke szerint biztató és optimizmusra ad okot, hogy a jövő iparágait megtestesítő szakmákban tudnak kiválóak lenni a magyar fiatal szakemberek, például az informatikában, webfejlesztésben, mechatronikában, hegesztésben.

Worldskills Abu Dhabi 2017 magyar csapat