Üdvözöljük a

Tapasztalatgyűjtésen Szlovákiában | GYMSKIK, Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Tapasztalatgyűjtésen Szlovákiában

A GYMSM KIK Női Vállalkozói Klubja médialátogatás tematikájú szakmai programot tartott Pozsonyban 2018. augusztus 30-án.  A résztvevő üzletasszonyokat természetesen a szlovák-magyar üzleti kapcsolatok, lehetőségek is érdekelték, így útjuk elsőként a Pozsonyi Magyar Nagykövetségre vezetett, ahol  Dr. Varga Tibor tanácsos tartott tájékoztatót, majd válaszolt a kérdésekre is.  Ez után Szlovákia egyetlen magyar nyelvű napilapja, az Új Szó szerkesztőségében gyűjtöttek információt és beszélgettek a nyomtatott és az online média lehetőségeiről.

A Női Klub Pozsonyban -2018

Új Szó szerkesztőségben 2018. Új Szó szerkesztőségben 2018.-2

 

A házigazdák elmondták, hogy a friss hírek gyűjtése, közlése van ugyan munkájuk központjában, azért kiemelten kezelik a közéleti témákat, a régiók, a helyi értékek bemutatását. Online médiumuk az egyik leglátogatottabb portál Szlovákiában. A sport és a vélemény rovatoknak is széles tábora van. A házigazdák és a vendégek egyetértettek abban, hogy az online világ mellett igény van a kézzel fogható, azaz nyomtatott lapokra. Az Új Szó, amely 1948-ban hetilapként kezdte, az 1990-es években napilappá fejlődve, ma is kedvelt hírforrása Szlovákia magyar nyelvű lakosságának.

 

Pincészet, turizmus, vendéglátás, termelés több generáción át

Bott Frigyes Pincészet 2018 

Szlovákiában, Komáromban találkoztak a Női Klub tagjai Bott Frigyessel, aki átvéve elődei tudását, törekvését, munkáját, bio szőlőtermelést folytat. A bort is hagyományos eljárással állítják elő, semmilyen adalék, hozzá adott anyag nem kerülhet bele. Vendégházat is üzemeltet, de még ennél nagyobb álmok megvalósítására törekszik.

 

„Pincészetünk régi vágya, hogy visszaszerezze a Garam-menti falvak egykori fényét, hogy ismét jól működő borvidék, illetve ami ennél is több: turisztikai kistérség legyen a három folyó, a Garam, a Duna és az Ipoly találkozása. Ehhez elengedethetetlen, hogy a borok mellett felépüljön a helyi alapanyagokra, helyi munkaerőre és helyi hagyományokra épülő gasztrokultúra és turizmus. A kezdeményezés egyik fontos eszköze a „GARAM-MENTE” védjegy, amit azok a termékek kapnak meg a tervek szerint,  melyeket ebben a régióban termesztenek, és amelyek kiemelkedő minőséget képviselnek.” – avatta be a látogatókat Bott Frigyes. A tájékoztatót ott is szakmai beszélgetés követte. A klubtagok megállapították, hogy egy térség fejlődéséhez milyen fontos a közösség, amely együtt fejlődni tud és milyen fontosak azok az emberek, akik a saját érdeken túl, örömmel és lendülettel, a környezet iránti felelősséggel alkotnak valami újat.

 

A GYMSM KIK Női Vállalkozói Klubja négy éves működése során újabbnál újabb programok mellett állandó tematikájú programokat is megvalósít. Ilyen például az egészséges életmódra hangoló programok mellett a média ismeretek, tapasztalatok gyűjtése is. Előző évben az Osztrák Rádió és Televíziót (ORF) látogatták meg, korábban a Magyar televízióban és a Blikk szerkesztőségében is jártak.