Üdvözöljük a

Kamarai Női Vállalkozói Klub – bővülnek a határon túli kapcsolatok | GYMSKIK, Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Kamarai Női Vállalkozói Klub – bővülnek a határon túli kapcsolatok

A 2016-os adatok szerint Ausztriában 13 876 női vállalkozó volt Burgenlandban .Az egy fős női vállalkozások aránya nagyon nagy 57.8 százalék. A GYMSM KIK női vállalkozói három éve közösséget alkotnak.

A klub tagjai november 22-én a burgenlandi Gazdasági Kamarához látogattak a nők vezette vállalkozások sikereinek és kihívásainak tapasztalatcseréje céljából, Horváth Imre Tamásné klubvezetővel az élen.

Női Klub Burgenlandban tanácskozik 2017

WKO

 

A tizenegy fős megyei delegációt az Osztrák Gazdasági Kamara (WKO) „Nő a gazdaságban” (Frau in der Wirtschaft) tagozata Eisenstadti régiójának, Mattesburgi kerületének és az Oberpullendorfi kerületnek egy-egy képviselője fogadta.

 

Charlotte Jautz az országos kamara(WKO)helyi képviselője, Franziska Huber Eisenstadt regionális képviselője, Melanie Eckhardt a Mattesburgi Martina Mohapp az Oberpullendorfi kerület képviselői mind-mind nyitottan és információ cserére készülve fogadták a győri kamarai vendégeket. Először mindkét fél bemutatkozott egymásnak. Elmondták honnan jöttek, milyen vállalkozást vezetnek, milyen szerepük van a kamarában, a klub életében.

A vendéglátók táblázatok, adatok segítségével mutatták be a Burgenlandi kamara felépítését, részeit, felosztását, tagozatait. Az osztrák gazdasági kamara legfelsőbb szintje a szövetségi kamara, amely kilenc tartományi kamarát irányít, amelyeken belül kerületi kamarák is működnek. A WKO-nak 7 tagozata van az osztrák gazdaság jelentős ágazatainak megfelelően. Ezek a következők:

           Szolgáltatás-kézműipar

           Ipartagozat

           Kereskedelem

           Bank- biztosítás

           Turizmus- szabadidő

           Közlekedés- forgalom

           Információ-tanácsadás

A vendéglátók tájékoztattak az érdekek egyensúlyáról, a célokról illetve az állam és az Európai Unó irányába kifejtett érdekképviseletről. Az ezt követő kötetlen beszélgetés alatt sok kérdés megvitatásra került, összehasonlítva az ausztriai és a magyar viszonyokat. Magyar viszonylatban szóba került például, hogy már idősek azok a nők, akik a rendszerváltás (1990) után váltak vállalkozóvá. Sokszor probléma az ő utánpótlásuk. Ausztriában például  37-38 év a vállalkozásokat alapító nők átlag életkora. A hölgyek esetében ez egy kényszermegoldás, (mint például takarítócégek alapítása). Ennyi idősen már családjuk, gyermekük van, nincs munkájuk, pénzt keresnének, visszakapcsolódnának a gazdaságba. Ekkor kezdenek bele vállalkozásba, válnak sokan vállalkozóvá.

 

„Gazdaság és a kamara szerepe” szimuláció az osztrák középiskolák némelyikében

 

Az osztrák fél elmondta, hogy a középiskolákban vannak olyan speciális középiskolák, ahol projektek formájában dolgozzák fel a kamara működését egy üzemgazdasági projekt menedzsment tanóra keretében. Egy gyakorló céget alapítanak. Megalapítják, bejegyeztetik, elindítják a vállalkozásokat. Ugyanúgy van marketing, könyvelés, mint egy igazi vállalkozásban. Eladnak, vesznek, számlákat készítenek, és ha problémájuk van, akkor a kamarához fordulnak. Olyan iskolákban ahol nincs ilyen, oda a kamara képviselője megy ki és tart kihelyezett workshopokat.

 

Kihívások határon innen és túl

 

A magyar delegáció és az osztrák vendéglátók megbeszélték azt is, mivel küzdenek a vállalkozások Burgenlandban illetve Magyarországon. Ausztriában elsősorban bürokrácia és az adózás, Magyarországon munkaerőhiány, bürokrácia a legfőbb probléma. Ausztriában úgy látják, hogy Magyarországon a magyarok sokkal rugalmasabbak, éppen ezért sok osztrák jár át hozzánk vállalkozni. Ausztriában szigorú büntetések járnak a szabályok megszegése miatt.

 

Fókuszban a szakképzés

 

Fontos kérdésként vitatták meg a szakképzés témáját. A magyarországi duális képzés jellemzője, hogy a diák tanulmányi idejének (szakmától függően) általában 60 százalékát gyakorlati képzőhelyen, 40 százalékát az iskolában elméleti oktatásban részesülve, tölti a képzés alatt. A gyakorlati képzőhely vállalkozó és a tanuló szerződéses jogviszonyban van. Ausztriában a tanév során 2 hónap az iskolai idő, a többit a munkahelyen tölti a tanuló. Így jelentősen nagyobb gyakorlatot szerezhet. Mindkét országra jellemző, hogy a szerződés betartását a kamara figyeli.

 

Fókuszban a generációváltás a szolgáltatások

 

Ausztriában odafigyelnek a több generációs vállalkozásokra. A kamara tanácsadással segít. Az olyan vállalkozásoknál ahol nem tudják megoldani, hogy családon belül vigyék tovább a vállalkozást, ott gyakran választják, hogy valaki mással folytattatják tovább vagy bérbe adják. A burgenlandi kamaránál 15 ezer Eurós támogatást adnak átmeneti segítségül a nehéz helyzetbe került vállalkozásoknak. Vissza kell ugyan fizetni, kevés kamattal. Ezt a visszatérítendő kamarai támogatást nemcsak a generációváltásban érintett vállalkozások, a többiek is igénybe vehetik. A burgenlandi kamarai szolgáltatások erőssége az ingyenes tanácsadás és a térítéses felnőtt oktatások szervezése. Külgazdasági szervezetük nagyon erős, Kínától egészen Amerikáig mindenhol vannak irodáik. Magyarországon Budapesten egy helyen vannak jelen.  Az irodák mennyisége mindig az adott ország méretétől is függ.

 

Végül megvizsgálták a kamarai női szervezet szerepét, feladatait

 

Az Osztrák Gazdasági Kamara „Nő a gazdaságban” tagozatának célja a férfiak és a nők közötti különbség, hátrány kiegyenlítése, természetesen a férfiakkal közösen, és nem kizárva őket. Fontos feladatnak tekintik, rendszeresen versenyt hirdetnek meg családbarát munkahely elnyeréséért. Érdekes tény, hogy Burgenlandban a Nő a gazdaságban tagozat felel az üzemi balesetet szenvedőkért. Ez a feladatuk az összes vállalkozásra vonatkozik. Az üzemi balesetek 70 nap kiesést jelentenek évente. Ez egy jelentős szám. Ausztriában a magyartól eltérő a társadalombiztosítás rendszere. Nincs a magyar GYES-nek, GYED-nek megfelelő juttatás. A kamarában a női szervezet feladata és  nagyon oda is figyelnek arra, hogy ha valaki  veszélyeztetett terhes, attól a naptól számítva ahogy bejelenti azt, már kapja az anyagi támogatást. Ausztriában a gyes a szülés előtt 8 hét és a szülés után is 8 hét.  Ha valaki veszélyeztetett terhes ez természetesen előbb is érvénybe léphet. Saját kezdeményezésük a FIT vállalkozói projekt, amely olyan program, ahol mindenki nyer. Támogató cégeket keresnek hozzá, mivel az egészséges ember, a dolgozó, a munkavállaló tovább marad a munkában. Ez mindenki számára közös cél.  Rendszeresen szerveznek országos szintű programokat. A következő Vállalkozói Női Kongresszus Linzben lesz 2018. áprilisban.

Az információszerző beszélgetés alatt a magyar tapasztalatokról is tájékoztatták a delegáció tagjai osztrák vendéglátóikat.

 

 Borászatban boremlékmű szőlős emlékmű pincében

Tapasztalatszerzés, a borkultúra tanulmányozása

 

A kamarai női klub delegációja szakmai útjának második programjaként Mörbisch am See- Fertőmeggyesre látogattak a borkultúra területén gyűjtve tapasztalatokat. A klubtagok között és a delegáció tagjai között is volt borlovagrend tagja, Győr környékén elismert bortermelő vállalkozás képviselője is.

A Weingut Lindenhof nevű családi borászat aktív tagja, Andreas Strommer fogadta őket és avatta be az ismert és kevésbé ismert titkokba, amelyek a környék borkultúráját illetik.

 

A bornak itt emlékműve van

 

2000 évvel ez előttről is találtak már emlékeket itt szőlőművelésről.A kiváló a talaj, amely  ásványokban gazdag, 250-270 a napra tehető a napos napok száma ezen a vidéken, áprilistól októberig az átlaghőmérséklet 22-23 fok, nyáron sokszor 40 fok fölé emelkedik, és nagyon jó szőlő fajták találhatóak itt, ez a titka ennek a vidéknek. A Fertő-tó Európa legnagyobb szikes tava. Nappal gyorsan melegszik a levegő, éjszaka pedig nagy párát enged ki, így ha hetekig nem is esik az eső, a tó biztosítja a nedvességet  a hajnali, reggeli párával.

 

Minőséget termeljenek

 

Ausztria 17 szőlőfajtát engedélyez. A Mörbisch am See-ben található boremlékműn mindezen szőlőfajtákat megörökítették, leírás van róluk. Az államtörvénnyel szabályozza és őrzi a régió borainak minőségét. Ha rossz a termés vagy kevés a mennyiség, akkor kifizetik a termelőknek a termény árát, csak ne termeljenek, ne állítsanak elő rossz bort. A borvidék fejlesztéséhez új alapok kellettek, ezt alapozták meg az említett törvénnyel. A szőlőfajtáknál kialakították és szabályozták, hogy a Fertő-tó körül milyen szőlőt ültessenek, és hová.

 

Borvidék a Fertő tó partján

 

Mörbischben 52 borász család található. Egy többgenerációs borászdinasztia tagja, Andreas Strommer avatta be a kamara csapatot a helyi borok borászatok történetébe. Nem csak az értékes nedűből, de a hozzá tartozó tudásból is csepegtetve egy-egy üdítő kortyot. Ő a legidősebb borász a családban, 2 évvel ezelőttig az ő édesapja is élt. Akkor 4 generáció által működött a vállalkozás. Most már az unoka is borászatot tanul Eisenstadtban, lesz, aki a stafétát átvegye a családban. A korszerűen felszerelt borászati üzem megtekintése után a csapat „outdoor workshopon” vett részt, azaz Veres János szomelié, az Európai Borlovagrend soproni legációjának vezetője tartott tájékoztatót a borfogyasztás etikettjéről, különös tekintettel a rendezvényekre, az üzleti partnerekre is.

 

Érdekességek  a borokról

 

A megismert számtalan érdekességből néhányat megosztunk. Akkor is, ha egyik-másik közismert, sosem árt a megerősítés. Lássuk!

 

1927-ben Szent Lőrinc fajtájához megfelelő mennyiségű és minőségű kék frankost hozzá adva, megszületett a ma is kedvelt (Josef) Zweigelt. Az 1480-as években Idegen bort nem hozhattak be Európába, mivel Sopronban volt a vám, a borszállítmányokat alaposan ellenőrizték. Az R védjegy királynői adomány. Mária Királynő átutazóban megállt Ruston, ahol nagyon finom édes borral kínálták meg. 1423-ban Mária királynő a rusztiaknak megengedte, hogy a bor dugóján szerepeljen az R betű  egy körben. 1680-ban Leopold járt arra, ő is megállt Ruston. Finom bort kapott ő is. Eldöntötte, nem mennek azonnal tovább, szeretne megismerkedni a borászokkal. Jó ajánlata volt a borászoknak. 5000 eimer és 5000 arany dukátért szabad királyi városi rangot kaphattak. éltek is a lehetőséggel. A borfogyasztás kultúrájához a bor ettikett is hozzá tartozik.Ottlik Károly Bor etikett című könyvét napjainkban is alapszabályként követik határon innen és túl. Kóstoltatásnál színben, ízben, harmóniában szépen egymást követik a borok. Diplomaták kiszolgálásánál mindig a legmagasabb rangú kap először, utána  mindig az alacsonyabb rangúak, majd a legvégén a feleségek. J  A bort elegánsan, a vendég felé mutatva az üveg szájával, töltjük ki,.úgy, hogy a pohármaximum 2/3 része teljen meg. Kóstoltatásnál a száraz fehér bor, testesebb fehér bor, a rosé, a könnyebb vörös bor, majd a testesebb vörös bor követik egymást. A nők általában a könnyedebb száraz, félszáraz borokat kedvelik.

 

A GYMSM KIK Női Vállalkozói Klub november 22-i burgenlandi szakmai útja a női vállalkozói lét tapasztalatait, a határon túli kapcsolatokat és a Fertő tó környéki borkultúráról szóló ismereteket is gyarapította.