Üdvözöljük a

Agrárkamarai tagság a törvény erejénél fogva? | GYMSKIK, Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Agrárkamarai tagság a törvény erejénél fogva?

Kereskedelmi és Iparkamara és/vagy Agrárkamara? - Jó tudni, hova tartoznak az egyes vállalkozások!

A vonatkozó törvényi szabályozás igen bonyolult, ezért kamaránk szeretne segítséget nyújtani a vállakozásoknak az egyes esetek tisztázásában.

Az Agrárkamara tömegesen "sorolta be" tagjai közé az ipari, kereskedelmi és szolgáltató vállalkozásokat a napokban kézbesített felszólító leveleivel. Tapasztalatunk szerint az átsorolások sok esetben jogszerűtlenek. 

A jogszabályok az irányadóak, a ténylegesen végzett tevékenység határozza meg melyik vállalkozás hova tartozik. Vannak még értelmezési problémák a gyakorlatban!

 

Kérjük, forduljon hozzánk az ugyfelszolgalat@gymskik.hu e-mail címen vagy személyesen ügyfélszolgálati irodáinkban és jelezze problémáját, hogy segíteni tudjunk!

 

Szeretnénk elkerülni, hogy a mezőgazdasági intézményrendszer fenntartása más szektorba tartozó vállalkozásoknál is jelentős többletterhet okozzon.

 

Törvényértelmezés:

 

Mindaddig, ameddig az agrárkamarai tevékenységet a vállalkozás tevékenységi körében nem főtevékenységként szerepelteti és ténylegesen nem gyakorolja, az agrárkamarai tagság nem jön létre.

 

Az agrárgazdasági tevékenység nem főtevékenységkénti folytatása a közhiteles adatbázisokból (cégjegyzék, NÉBIH-nyilvántartás) származó információk alapján megalapozottan nem állapítható meg, a gazdasági szereplő tényleges tevékenységének egyedi vizsgálatát igényli, amely az adott piaci szereplő nyilatkozatán, szükség szerint tevékenységének gyakorlati ellenőrzésén alapszik.

Az agrárkamarai tagság kettős törvényi feltétele a NÉBIH-nyilvántartásba vétel mellett az agrárgazdasági tevékenység folytatásának ténylegességére is kiterjed, aminek vizsgálata az Agrárkamara részéről, a napjainkban tapasztalható eljárása során tömegesen elmaradt.

 

A 2012. évi CXXVI. törvény 1. és 2. melléklete tartalmaz, olyan tevékenységi köröket is, - pl.: a 7490 TEÁOR számú máshová nem sorolt egyéb szakmai, tudományos, műszaki tevékenység - amelyek főtevékenységként bejegyzése esetén csak a mellékletben nevesített agrárgazdasági tevékenységek gyakorlásával sorolható az Agrárkamrához, minden egyéb esetben a Kereskedelmi és Iparkamarához tartozik a vállalkozás.

 

Az agrárgazdasági tevékenységet ténylegesen nem folytató vállalkozás – egyénileg sérelmezheti az Agrárkamaránál tagsága törvénysértő megállapítását.

 

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara vezetése a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vezetéséhez fordult a kérdés azonnali - a törvényi szabályozást maradéktalanul betartó - rendezésében való haladéktalan együttműködés érdekében.

 

Felhívjuk a vállalkozások figyelmét, hogy amennyiben az Agrárkamara megkeresése folytán érdekeik sérelmére gyanakodnak, forduljanak kamaránk ügyfélszolgálatához egyedi tanácsadásért, amíg az ügyben megkezdődött országos gazdasági kamarai egyeztetés vagy egyéb vitarendezési eljárás a kérdés megoldásának átfogó eredményére nem vezet.

 

A fentiek alapján indokoltnak és szükségesnek tartjuk, hogy, a vonatkozó törvénynek mindenben megfelelően folyamatosan tájékoztassuk a gazdasági szereplőket, kérjük figyeljék kamaránk honlapját!

 

Tanácsadás kérhető e-mail-en: ugyfelszolgalat@gymskik.hu vagy telefonon: +36 96 520 202.