Üdvözöljük a

Pályaválasztási szülői értekezlet | GYMSKIK, Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Pályaválasztási szülői értekezlet

Szerző: Dr. Horváthné Fülöp Krisztina | 2015. május 14.

Mosonmagyaróvár Térségben országos átlagban is kirívóan  magas az ipari vállalkozások aránya. Nagyon jók a vállalkozásalapítás és működtetés adottságai. A térség előnye azonban munkaerő szempontból hátrány is egyben, mivel Ausztria közelsége jelentős munkaerő elszívó hatással rendelkezik elsősorban a szakmunkások tekintetében. A határ menti magyar vállalkozások által gazdaságosan megadható munkabérek nem tudnak versenyezni az Ausztriában – sokszor alacsonyabb beosztásban – megkapható munkabérekkel.  Külön problémaként jelentkezik az is, hogy a térségbe letelepült vállalkozások munkaerő igénye a szakmunkásképzésben csak korlátozottan van figyelembe véve. Sok esetben nem a tényleges szakemberigény határozza meg az iskolák által képzettek számát, hanem az iskolák lehetőségei. Ez a helyzet mára azt hozta, hogy számos hiányszakma lett térségünkben.

 

E probléma megoldásának első lépéseként  közös pályaválasztási szülői értekezletetszervezünk  az  Irodaházban  ( Mosonmagyaróvár,  Erkel  Ferenc  u.  10. nagyterem )

május 27-én 17.00 – 20.00 óráig  a térségben működő általános iskolák 5.,6.,7. osztályos tanulóik és szüleik részére.

A közös szülői értekezlet tematikája a következő:

 

Az első negyed órában – 20 percben összefoglaló előadást hallgathatnának a résztvevők a térségben működő vállalkozásokról, lehetőségekről és a hiányszakmákkal kapcsolatos tévhitekről (nincs már olajos közeg, nincs már minimálbér stb…), valamint egy kiválasztott szakember életpálya modelljét ismerhetik meg példákkal illusztrálva (pl. a fizetéséből biztos megélhetést tud nyújtani a családjának stb.)

Ezt követően a  cégvezetők, HR vezetők tartanának egy pár perces prezentációt a cégükről, a hiányszakmákról és az abban rejlő lehetőségekről.

A közös szülői értekezlet után egy interaktív kiállítást szerveznénk a cégek részvételével, ahol lehetőséget nyújtunk egy-egy cég saját standon történő bemutatására, ahol  a szülők és a diákok megismerhetik a cégek kínálta lehetőségeket, ill. a standokon a gyárlátogatásokra iratkozhatnának fel.