Üdvözöljük a

Mosonmagyaróvár Térség évértékelése 2014. | GYMSKIK, Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Mosonmagyaróvár Térség évértékelése 2014.

Szerző: Dr. Horváthné Fülöp Krisztina | 2014. december 12.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Mosonmagyaróvár Térségi Elnökségének   2014-es  munkaprogramjában  számos szakmai, üzleti és  szakember utánpótlás megoldását támogató program és nagyobb rendezvények  szervezése szerepelt.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Mosonmagyaróvár Térségi Elnökségének   2014-es  munkaprogramjában  számos szakmai, üzleti és  szakember utánpótlás megoldását támogató program és nagyobb rendezvények  szervezése szerepelt.

Kiemelt feladatunknak tekintettük a szakképzés helyzetét. Kidolgoztuk a szakképzési koncepciót, melyet a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarához Parragh László és Bihall Tamás urakhoz is eljuttattunk.

Térségi elnökségünk több szakképzéssel kapcsolatos látogatást is szervezett, többek között Sankt Pölten-be és Passau-ba a kamarához.

A szakmai utak  elsődleges  célja  az ottani szakképzés megismerése volt. Látogatásaink során megnézhettük a szakképzési információs központokat , ahol betekintést kaptunk az ott folyó szakképzési munkába. Ausztriában meglátogattuk az Egger gyárat,  akik szintén nagy tanulói létszámmal foglalkoznak. Németországban az állami szakképzési központot mutatták be, valamint látogatást tehettünk a Parat GmbH gyárba, ahol a gyakorlatban tapasztalhattuk meg a szakképzésről elhangzottakat.

Ebben az évben a térségben 37 rendezvényt szerveztünk, amelyeken a  résztvevői  létszám 807 fő volt.

Térségi elnökségünk idén 11 alkalommal ülésezett, szakképzési bizottságunk pedig  8 alkalommal gyűlt össze.

November hónapban elkészült a Kisalföld Gazdaság c. kamarai magazin pályaválasztási különszáma, amelyben helyet kapott  Mosonmagyaróvár Térség hiányszakmáinak bemutatása is. A hiányszakmák utánpótlásának  propagálására tervezünk még  december hónapban egy riportműsort készíttetetni  a Mosonmagyaróvári Televízióval, ahol több cégvezető mutatná be a hiányszakmákban rejlő lehetőségeket.

Több céggel együttesen részt vettünk Győrben a Pályaorientációs napon, ahol kiemelt figyelmet szenteltünk a hiányszakmák megismertetésére.

Csatlakoztunk egy országosan is új kezdeményezéshez a „Kiválósággal Mosonmagyaróvárért Díj” elnevezésű programmal, amelynek keretein belül a programban 6 cég méretette meg magát. A program ünnepélyes lezárására,  az értékelésére és a díjak átadására 2014. március 13-án került sor.

A Térségi elnökségünk határozata szerint a kevesebb, de annál tartalmasabb rendezvények megszervezését helyeztük előtérbe, amelyeken nagyobb létszámmal képviseltették magukat  a vállalkozások.

 

 

 

 

 

Nagyobb rendezvényeink a felsoroltakon kívül:

 

2014. február 18.     

Virilista fogadás

Helyszín: Mosonmagyaróvár, Flesch Károly Kulturális Központ

 

1997 óta köszönti legnagyobb adófizetőit a város. Akkor a mosonmagyaróvári kamarai kezdeményezés hatására szervezték meg a rendezvény, amely mára az egyik legrangosabb rendezvénnyé nőtte ki magát.

Ezen a napon a város a virilistáinak megköszöni azt, hogy tevékenységükkel a közösséget, a várost, az országot fejlesztik, gyarapítják, munkahelyeket biztosítanak és közben a közteherviselésből is tisztességgel részt vállalnak.

A rendezvény célja, hogy társadalmi megbecsülést és elismerést szerezzen a várost önzetlenül támogató vállalkozóknak, vállalkozásoknak.

 

2014. április 9.   11.00 óra               

KAVOSZ rendezvény – Széchenyi Kártya konstrukció bemutatása

Helyszín: Nyugat Magyarországi Egyetem Mosonmagyaróvár

 

A rendezvényen a Széchenyi Kártyaprogram került bemutatásra, amely felhasználható  minden a vállalkozás érdekében felmerülő kiadásra,  vásárlásra,  készpénzfelvételre  vagy átutalásra.

A  rendezvény után egy szűk körben Parragh elnök úrral személyes találkozóra került sor, ahol a szakképzési koncepció kialakításáról tárgyaltunk.

Örömünkre szolgál, hogy a rendezvény térségi megszervezését, a nagy létszámú látogatottságot  az MKIK képviselői és Parragh úr munkatársai   nagy sikernek könyvelték el, amit Mihalicz elnök úrnak tolmácsoltak is.

 

2014. április 9.   17.00 óra               

Párbeszéd az iskolák vezetői és a kamara képviselői között

Helyszín: Irodaház, Mosonmagyaróvár

 

A tavalyi munka folytatásaként térségi elnökségünk szakképzési bizottsága intenzíven  folytatta a szakképzési munkát, melyhez elkerülhetetlenül  hozzátartozik  a különféle érdekek összeegyeztetése és a megfelelő párbeszéd létrehozása.

Ahhoz, hogy ezt a jövőben is meg tudjuk valósítani párbeszédet kezdeményeztünk az iskolák igazgatói, és a kamara képviselői között.

 

2014. május 6.    10.00 óra              

Tájékoztató az E-építési naplóról

Helyszín: Irodaház Mosonmagyaróvár

 

Az építőipari kivitelezési tevékenységről szóló 191/2009. (IX. 15.) Korm. rendelet értelmében 2013. október 1-vel bevezetésre került az elektronikus építési napló (e-napló). Tekintettel arra, hogy ennek az új, komplex internetes alkalmazásnak a használata során számos problémát tapasztalt a hatóság és sok kérdés merül fel a használók részéről – a jó állam és az ügyfélbarát hivatal alapelvét figyelembe véve – fontosnak tartottuk a naplóvezetésre kötelezettek tájékoztatását. Ennek érdekében a mosonmagyaróvári, valamint a csornai járás területén tevékenykedő kivitelezők, felelős műszaki vezetők, tervezők és építtetők részére tájékoztatót tartottunk az internetes alapú elektronikus építési napló használatáról.

 

2014. június 2.    13.00 óra  

Párbeszéd az iskolák és a kamara vezetői között

Helyszín: Irodaház  Mosonmagyaróvár

 

Napirendi pont:

Szakképzési koncepció véleményezése

 

Az összejövetelen a mosonmagyaróvári és a környékbeli általános iskolák vezetői,  a Mosonmagyaróváron működő két szakiskola vezetői, valamint kamaránk szakképzési munkatársai is képviseltették magukat.

A rendezvényt megelőzően véleményezésre kiküldtük a szakképzési koncepció anyagát, melynek  részletes megbeszélése és véglegesítése e rendezvény keretein belül történt meg.

 

2014. június 18.   14.00 óra

Fröccsöntő képzés beindításának megbeszélése

Helyszín: Hunyadi Mátyás Szakképző és Szakközépiskolában

 

A Hunyadi Mátyás Szakképző és Szakközépiskolában jelen álláspont szerint a fröccsöntő szakképesítést szeptemberben  indítják  kb.  10 fővel

 

2014. október 8.    11.00 óra           

Gazdaságfejlesztési fórum

KAVOSZ rendezvény – Széchenyi Kártya konstrukció bemutatása

Helyszín: Nyugat Magyarországi Egyetem Mosonmagyaróvár

 

Témák:

Fókuszban a kis- és középvállalkozások  finanszírozási lehetőségei

Uniós pályázatok 2014-2020 és kedvező hitellehetőségek a Széchenyi Kártya Programban a kis és középvállalkozások számára

A rendezvényen Mosonmagyaróvár város gazdasági helyzete, gazdaságfejlesztési elképzelései kerültek bemutatásra, valamint a  Széchenyi Kártyaprogramban rejlő lehetőségek, amelyek felhasználhatóak minden a vállalkozás érdekében felmerülő kiadásra,  vásárlásra,  készpénzfelvételre  vagy átutalásra.

 

2014. november 3.    10.00 – 12.00 óra      

Adófórum – Szolgáltatási tagozattal közösrendezvény

Helyszín: Irodaház,Mosonmagyaróvár

 

Témák:

  • Reklámadó legfontosabb szabályai, aktualitásai
  • A számlázó programok és online számlázó rendszerek használatához kapcsolódó bejelentési kötelezettség
  • Online pénztárgép használatára kötelezettek

 

 

A jelenlévők az aktuális változásokkal kapcsolatban hallhattak tájékoztatót.

2014. november 5.

Nyílt Nap - Hunyadi Mátyás Szakközép- és Szakiskola

Helyszín: Hunyadi Mátyás Szakközép- és Szakiskola, Mosonmagyaróvár

 

A nyílt napon a térségben működő műanyagipari vállalkozások képviseltették magukat, ahol a műanyagipari szakmák rejtelmeibe avatták be az érdeklődőket.

 

2014. november 18.                      

Szarvadi Antal előadása

Témák:   Hogyan motiváljunk pénz nélkül?

     Az érzelmi intelligencia modellje

Helyszín: Irodaház, Mosonmagyaróvár       

 

Miről is szólt a rendezvény…?

Mindannyian szeretnénk többet keresni. Ám az elégedettség első számú tényezője, nem a fizetés mértéke, hanem az hogy elismertnek és megbecsültnek érezzük magunkat. Elismerés hiányában a munka öröme elpárolog. A fizikai létfenntartás után az ember legfontosabb szükséglete a pszichológiai létfenntartás – az, hogy megértsék, megerősítsék, értékeljék és elismerjék.

Megismerkedni az EQ hatásával a vállalati eredményre. Felmérni saját egyéni EQ-kompetenciánkat. Fejleszteni ezeket a kompetenciákat. Elősegíteni a belső harmóniánkat.

 

2014. december 3.

Karácsony Kupa – Szakképzési támogatási nap

 

Helyszín: Hunyadi Mátyás Szakközépiskola és Szakiskola

                 Haller János Általános Iskola, Szakközépiskola és Szakiskola

 

Fontosnak tartjuk, hogy jó kapcsolatot ápoljunk a térségünkben működő két szakiskolával, ezért – immár második alkalommal - olyan rendezvényt szerveztünk, ahol a  diákok közreműködésével  megismertük  az iskolában oktatott szakmákat.

A  diákok egy házi szakképzési versenyen indultak el, melynek keretein belül bemutatták az eddig megszerzett tudásukat. A Hunyadi Mátyás Szakközépiskola és Szakiskolában 6 szakterületen mérték össze tudásukat : fodrász, kozmetikus, kőműves, asztalos, festő  és eladó szakmacsoportokban,  összesen 61  diák részvételével.

A verseny keretein belül megismerhettük a  kontykészítés mozzanatait, a  nappali smink elkészítését, kémény falazást, doboz készítést, fal díszítését  és csemege kosár összeállítást.

Programunk második részében átlátogattunk a Haller János Általános Iskola, Szakközépiskola és Szakiskolába, ahol szintén egy háziverseny keretén belül 18 cukrász, pincér és szakács  tanuló a pozsonyi kifli készítés. karácsonyi asztalterítés, karácsonyi menü összeállítás és rögtönzött egytál étel megfőzésének  rejtelmeibe avatott be minket.

A Térségi elnökség az ajándékkosarakat jótékonysági céllal 10 rászoruló diáknak ajánlotta fel, melyek az ünnepség után ünnepélyesen átadásra kerültek.

 

A program lezárásaként kötetlen beszélgetésre került sor a résztvevők, a zsűritagok, az iskolák és a kamara képviselői között.

 

 

Kapcsolatfelvételek:

 

Folyamatos egyeztetéseket kezdeményezünk a Hunyadi Mátyás Szakközépiskola és Szakiskola vezetőivel, aHaller János Általános Iskola, Szakközépiskola és Szakiskola vezetőivel a szakképzés témakörében. Jelenleg a legfrontosabb téma a 2015-es évben indítandó szakmák. pl. a fröccsöntő szakma.

 

 

Javaslatok:

 

Kamaránk továbbra is fontos feladatának tekinti  tagságának bővítését, aktuális információkkal való ellátását. Arra törekszünk, hogy a jövőben is aktív kapcsolatot alakítsunk ki tagjainkkal, mind személyes látogatásokkal, mind a rendezvényeink és szolgáltatásaink színvonalának emelésével.