Üdvözöljük a

„Hagyomány-Mesterség-Jövő” Felnőtt Népi Kézműves Szakképzési Konferencia Zalaegerszegen | GYMSKIK, Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

„Hagyomány-Mesterség-Jövő” Felnőtt Népi Kézműves Szakképzési Konferencia Zalaegerszegen

A konferencia időpontja: 2019. február 7-8.

Helyszíne: Városi Hangverseny- és Kiállítóterem, 8900 Zalaegerszeg, Ady Endre u.

A konferencia megrendezésébe bevont társrendezők: Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, Hagyományok Háza

A konferencia célja:

 

A népművészeti hagyományőrző szakterületen intézmények, civil szervezetek, gazdasági szereplők három évtizede foglalkoznak felnőttek kézműves képzésével, így szakmát nyújtó OKJ-s képzésekkel is.

A 2011. évi CLXXXVII. törvény a szakképzésről rendelkezéseinek pontos ismerete, a Területi Szakképzési Centrumok eddigi tapasztalatainak megismerése nagyon fontos a hagyományőrző, közművelődési területnek, hisz az ebben foglalt törvényi lehetőségek szélesítették az állami szerepvállalást.

 

A felnőttoktatásban állampolgári jogon, két szakmát ingyenesen elsajátítható lehetőség és a duális képzésbe oktatóként és műhellyel is bekapcsolódható mesterek ügye új lendületet adhat a közművelődési terület népi kézműves felnőtt képzőinek is.

 

A konferencia lehetőséget biztosít a közművelődési intézmények, a kulturális civil szervezetek, a Területi Szakképzési Centrumok és a Megyei Kereskedelmi és Iparkamarák közötti párbeszéd elindításához, együttműködéséhez, országos kiterjesztéséhez.

 

Társadalmilag, gazdaságilag is fontos, hogy a felnőtt népi szakképzés megtalálja méltó helyét a rendszerben, mert nemcsak egyéni vállalkozókká váló kézműves mestereket képez, hanem egyben a magyar népi kultúra hagyományos, itt-ott kihalófélbe került kézművességét is képes megmenteni, mindezzel együtt hozzá tud járulni a magyar kreatív ipar kibontakozásához.

 

Épp ezért a tervezett konferencia nagyon gyakorlat orientált: cél a jogszabályok nyújtotta lehetőségek pontos megismerése a Szakképzési Centrumok és a Megyei Kamarák szakemberei által, a hagyományőrző szervezetek képzési eredményeinek szélesebb körű bemutatása, a népi kézműves felnőttképzés tapasztalatai, közös gondok és problémák megbeszélése.

 

A rendezvény pontos programja a mellékletben olvasható!

Helyszín: Városi Hangverseny- és Kiállítóterem, 8900 Zalaegerszeg, Ady Endre u.
Időpont: 2019. 02. 07. 12:00 - 2019. 02. 08. 13:00
Jelentkezés határideje: 2019. 01. 25. 16:00