Üdvözöljük a

Zalaegerszegen a Hagyományos Kéműves Szakmai Osztály tagjai! | GYMSKIK, Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Zalaegerszegen a Hagyományos Kéműves Szakmai Osztály tagjai!

Hagyomány-Mesterség-Jövő címmel hírdetett Felnőtt Népi Kézműves Szakképzési Konferenciát a Zala Megyei Népművészeti Egyesület február 7-8-án. A konferenciára a Kézműipari Tagozat Hagyományos Kézműves Szakmai Osztályának tagjai is ellátogattak.

A népművészeti hagyományőrző szakterületen intézmények, civil szervezetek, gazdasági szereplők három évtizede foglalkoznak felnőttek kézműves képzésével, így szakmát nyújtó OKJ-s képzésekkel is.

 

A 2011. évi CLXXXVII. törvény a szakképzésről rendelkezéseinek pontos ismerete, a Területi Szakképzési Centrumok eddigi tapasztalatainak megismerése nagyon fontos a hagyományőrző, közművelődési területnek, hisz az ebben foglalt törvényi lehetőségek szélesítették az állami szerepvállalást.

 

A felnőttoktatásban állampolgári jogon, két szakmát ingyenesen elsajátítható lehetőség és a duális képzésbe oktatóként és műhellyel is bekapcsolódható mesterek ügye új lendületet adhat a közművelődési terület népi kézműves felnőtt képzőinek is.

 

A konferencia lehetőséget biztosított a közművelődési intézmények, a kulturális civil szervezetek, a Területi Szakképzési Centrumok és a Megyei Kereskedelmi és Iparkamarák közötti párbeszéd elindításához, együttműködéséhez, országos kiterjesztéséhez.

 

Társadalmilag, gazdaságilag is fontos, hogy a felnőtt népi szakképzés megtalálja méltó helyét a rendszerben, mert nemcsak egyéni vállalkozókká váló kézműves mestereket képez, hanem egyben a magyar népi kultúra hagyományos, itt-ott kihalófélbe került kézművességét is képes megmenteni, mindezzel együtt hozzá tud járulni a magyar kreatív ipar kibontakozásához.

 

A gyakorlat orientált konferencia célja volt a jogszabályok nyújtotta lehetőségek pontos megismerése a Szakképzési Centrumok és a Megyei Kamarák szakemberei által, a hagyományőrző szervezetek képzési eredményeinek szélesebb körű bemutatása, a népi kézműves felnőttképzés tapasztalatai, közös gondok és problémák megbeszélése.