Üdvözöljük a

Népi értékeinket minősítették | GYMSKIK, Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Népi értékeinket minősítették

A Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara idén is helyet adott a Hagyományok Háza által meghirdetett Népi Iparművészeti Zsűrizésnek, amely 2019. május 7-én került megrendezésre.

 

 

Napjainkban is fontos megkülönböztetni az értékest az értéktelentől. Ezért is lényeges, hogy a népművészeti alkotók munkáit szakmai zsűri minősítse. Kedden 25 kisalföldi alkotó több mint száz munkáját értékelte egy öttagú szakmai zsűri a megyei kamara székházában.

 

A népi iparművészeti zsűrizésre szövő, csipkekészítő, fafaragó, kékfestő, gyöngyfűző, hímző és népviseleti babakészítő hozta el munkáit.

 

Dr. Lakatos István, a kamara  kézműipari tagozatának elnöke elmondta: nagyon fontos, hogy őrizzük meg a gyökereinket, a hagyományainkat ápoljuk és tiszteljük. Ez a szakmai szakosztály pedig ezt teszi. A népi iparművészeti zsűrizésen elismert tárgyaknak értéke van, hasonlóan, mint a mestervizsgára készült mesterremekeknek.

 

A népi iparművészeti zsűrizést évente, májusban rendezik meg, mintegy 100-120 tárgy érkezik, amelyek közül jellemzően 70-80 százalékukat fogadják el, közülük 20-30 százalék kap kiemelt minősítést. A Hagyományok Házából érkező öttagú szakmai zsűri néprajzi és technikai kivitelezés szempontjából értékeli az alkotásokat.

 

A zsűrizés jóvoltából a vásárlók megállapíthatják a tárgyi hitelességet és a minőséget. A Népi Iparművész cím és a hozzá tartozó védjegy pedig biztosíték arra, hogy értéket vásárolunk.

 

forrás: gyorplusz.hu

 

A GyőrPlusz TV tudósítását az eseményről megtekinthetik ITT