Üdvözöljük a

XVII. Euroregionális Kenyérfesztivál és Kézműves Találkozó - beszámoló | GYMSKIK, Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

XVII. Euroregionális Kenyérfesztivál és Kézműves Találkozó - beszámoló

Sok éreklődőt vonzott szeptember 8-án a győri Dunakapu téren megrendezett hagyományos Kenyérfesztivál, ami idén már negyedik alkalommal csatlakozott a "Védd a helyit, vedd a kisalföldit" termelői piachoz.

A fesztivált 17 évvel ezelőtt azért hozták létre, hogy a pékek összemérhessék tudásukat a szakma és a közönség előtt, valamint a győriek egy gasztronómiai fesztivál keretében ismerhessék meg a környékbeli pékségek különleges kínálatát.

 

A Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Kézműipari Tagozata együttműködve Győr Önkormányzatával, a Magyar Pékszövetséggel, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával valamint az Agrárminisztérium, a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat, a Europe Direkt Iroda, a Győr+Média, továbbá a Pedró Pékség támogatásával idén immár 17. alkalommal szervezte meg az Euroregionális Kenyérfesztivált és Kézműves Találkozót.

 

A kellemes időjárásnak, a jó programoknak és persze a kulináris élvezeteket ígérő kiállítói névsornak köszönhetően több százan nézelődtek, kóstoltak és vásároltak a térség legkiválóbb pékségeitől, termelőitől. Az idei Kenyéresztiválon hatalmas volt a választék:  a nagyobb pékségek mellett az egészen pici vállalkozások is képviseltették magukat.

 

Dr. Lakatos István a Győr- Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Kézműipari Tagozatának elnöke elmondta, hogy a Kamara elsősorban a helybéli vállalkozókat szeretné segíteni, megtámogatni, ugynakkor üde színfoltként szlovákiai-magyar és erdélyi- magyar pékség is megtalálható a rendezvényen.  "Ezzel próbálunk nyitni a világra: hogy az ízek különbözőek - ugyan ugynazaokról a termékekről van szó- de a gasztronómia csodálatos."

 

A program keretében hagyományosan versenyt is rendeztünk, melynek során a szakma képviselői az alábbi kategóriákban mérhették össze tudásukat:

 

-          Kenyér kategória

-          Pékáru kategória

-          Díszmunka kategória

 

A szakmai zsűri döntése alapján a következő eredmények születtek:

 

 

 

Pék- és cukrászvállalkozások szakmai versenye

 

 

Vállalkozás

 

Termék

Kenyér kategória:

 

 

I. hely

Pedró Pékség

Szerencse tarsoly

II. hely

Ceres Sütőipari Zrt.

Rodoszi cipó

III. hely

Pedró Pékség

Királybúzás kenyér

 

 

 

Megye kenyere :

Bocskor Pékség (Erdély)

Pityókás, rozsos kenyér

 

 

 

Pékáru kategória:

 

 

I. hely

Sárváriné Csepregi Eszter

Hagyományos Rábaközi Perec

II. hely

F&K Pékség (Szlovákia)

Pozsonyi kifli

III. hely

Bocskor Pékség (Erdély)

Pityókás, vajas pogácsa

 

 

 

Pékáru különdíj:

Pedró Pékség

 

 

Díszmunka különdíj:

Pedró Pékség

 

 

 

A Fesztivál Kiflije kategóriában a közönség lenyűgözésére volt szükség, hiszen a látogatók választották ki a díj nyertesét.

 

Fesztivál kiflije:

Sziget-Credit Kft. (Szafi Smart Reform Shop Győr)

 

 

 

 

Szakmai verseny mellett a  pék- és cukrász képzésben résztvevő tanulók részére csapatversenyt hirdettünk: „Egy város, ezer élmény – kézműipar” szlogennek megfelelő díszmunkát kellett készíteni pékipari vagy cukrászipari termékből (kenyér, kifli, édes tészta), díszlettel, 5 méter távolságból is látható méretben. 

 

Az idei évben 3 iskola nevezett a versenyre, munkáikat a szakmai zsűri értékelte és díjazta:

 

 

 

 

Pék- és cukrásztanulók versenye

 

 

Csapatnév

 

Iskola

I. hely

Veres- Lisztkirályok

Veres Péter Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium

 

II. hely

Szigetköziek a városban

GYSZC Haller János Általános Iskolája,

Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája

 

III. hely

Aranycipók

GYSZC Krúdy Gyula Gimnáziuma, Két Tanítási Nyelvű Középiskolája, Turisztikai és Vendéglátóipari Szakképző Iskolája

 

IV. hely

Városi felfedezők

GYSZC Haller János Általános Iskolája,

Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája

 

 

A gasztronómiai élvezetek mellett kézműves kiállítók, népi iparművészek is szép számmal jelen voltak a fesztiválon. A kilátogatók válogathattak többek között a Ángyán Csilla fazekas, Judák Ambrus kosárfonó, Schreiner Károly fafaragó portékái között. Kiállítóink között volt továbbá Kacsák Andrea mackókészítő, Kárpáti Erika mézeskalács készítő, Sándor József Péter üvegművész is.

A hölgyek vásárolhattak Kiss Ágota gyönygékszereiből, Zugmann Miklósné patchwork technikával készült termékeiből vagy Végné Lőrincz Ágnes csipkecsodáiból.

A fesztiválon első alkalommal állított ki Illés Henrietta hímző, valamint az Orchidea Dekor és Virágbolt.

 

A Győri Kékfestő Műhely népi iparművésze Tóth Marietta Ildikó is a kiállítók között volt.

Ildikó augusztus 16-án  Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke megbízásából Prof. Dr. Kásler Miklós miniszter úrtól és Dr. Rétvári Bence államtitkár úrtól a népművészet területén nyújtott kiemelkedő tevékenysége elismeréseként Népművészet Mestere díjat vehetett át.

Tóth Marietta Ildikó ez alkalomból a Kamara elismerő oklevelét is átvehette a színpadon.

 

 

 A színpadon zenés programok vártak a gyerekekre és felnőttekre: a délelőtt folyamán az Aranykapu zenekar és a Belvárosi Betyárok szórakoztatta az apróságokat, a rendezvényt délután a Groovehouse együttes fellépése zárta.