Üdvözöljük a

Miért éppen műanyagfeldolgozó? | GYMSKIK, Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Miért éppen műanyagfeldolgozó?

Veszprémben, az Ipari Szakgimnázium 13. éves tanulói bemutatták a műanyagfeldolgozó technikus képzést, amely egyre népszerűbb, hiszen a megyében működő nagy, műanyaggal foglalkozó cégek munkaerő igényének kielégítését célozza meg.

A szakmai út során a Pannon Egyetem műanyagvizsgáló laboratóriumainak megtekintése is a program része volt. Az egyetemi látogatás megkezdésekor kamaránk delegációját Dr. Németh Sándor (dékán Mérnöki Kar), Dr. Korim Tamás (intézetigazgató, egyetemi docens Anyagmérnöki Intézet), Ph.D. Miskolczi Norbert (egyetemi docens Ásványolaj- és Széntechnológia Intézeti Tanszék) fogadta. Az intézet különböző laboratóriumaiban bemutatásra került a teljesség igénye nélkül a nedvességtartalom-mérő, kétoszlopos szakítógép, fröccsöntő gép, shore keménységmérő, egyoszlopos szakítógép, laboratóriumi hengerszék, ikercsigás extruder, valamint Dr. Kovács Kristóf egyetemi docens vizsgálat közben elmagyarázta a pásztázó elektronmikroszkóp működését is.

 

Az egyetemi kitérő után a VSZC Ipari Szakgimnázium végzős diákjai egy remek prezentáció kíséretében bemutatták miért is választották ezt a szakmát, hogyan élték meg az iskolában velük induló képzés nehézségeit, valamint most, mint 13. éves diákok milyen lehetőségeket ad az ipar. A bemutatást gyakorlati oktatásvezetőjük Sárdi Ildikó folytatta, aki a műanyagfeldolgozó képzést szervezési szempontból ismertette. Elmondása szerint a kályhától kellett indulniuk: a beiskolázási stratégiák megújítása, a személyi, tárgyi feltételek megteremtése, az indulás utáni tapasztalatok olyan erőpróbát igénylő feladatok voltak, amelyek nemcsak a diákokat, hanem az oktatókat is feladatok elé állították – de megérte. Lelkes kitartással, szorgalommal, nem utolsósorban szeretettel elérték mindazt, amit a kezdéskor, 2014-ben még csak utópisztikus célként tűztek ki maguk elé.

 

Kamaránk delegációja, az Ipari Tagozat Műanyagipari Szakmai Osztályának kamarai önkéntes tag vállalkozásai, a GYMSZC Lukács Sándor MGSz.Sz.K. oktatói a számtalan információn túl egy olyan iskolai közösséget ismerhetett meg, amelynek értékeit Győr-Moson-Sopron megyében is feltétlenül megteremteni érdemes.