Üdvözöljük a

Beindul a győri Huawei Akadémia | GYMSKIK, Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Beindul a győri Huawei Akadémia

A győri Széchenyi István Egyetem és a Huawei Technologies Hungary megkezdte együttműködését az egyetem távközlési- és infokommunikációs képzésének fejlesztésére. A részletekről Földesi Péter, az intézmény rektora és Karish Cui, a vállalat technológiai igazgatója írta alá a megállapodást Kara Ákos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkárának jelenlétében. Az infokommunikációs multi először kötött ilyen, egyetemi partneri megállapodást Magyarországon. 

’Egy ország infokommunikációra való nyitottsága, érettsége, annak használata az általános társadalmi, gazdasági fejlődés kulcsa – mondta Kara Ákos az eseményen, hangsúlyozva azt is, hogy a kormányzat célja, hogy minél több fiatal számára vonzóbbá tegye az informatikus szakot.

 

A Huawei és az egyetem szerződéskötése annak a stratégiai partnerségi megállapodásnak a részletes tartalommal való feltöltése, amelyet tavaly írtak alá Pekingben.

 

A felsőoktatási intézmény Gépészmérnöki, Informatikai és Villamosmérnöki Karán folyó távközlési- és informatikai képzést a következő öt évben mintegy százmillió forint értékben támogatja a vállalat, többek között egy Huawei Akadémia és Labor indításával.

 

Földesi Péter elmondta: az először a globális autóipar prominensével, most pedig az infokommunikáció kiemelkedő világvállalatával lép partnerségre. Nem hagyományos segítséget, támogatást kérünk a Huaweitől, hanem közös gondolkodást, fejlesztést, valódi együttműködést – fogalmazott az egyetem rektora.

 

A most aláírt megállapodás az egyetem számára egy úgynevezett, Huawei high performance computing (HPC), azaz a kutatás-fejlesztési munkához elengedhetetlen magas számítási kapacitású, szuperszámítógép-csomagot biztosít, és segítséget nyújt az egyetem már meglévő HPC infrastruktúrájának továbbfejlesztéséhez.

 

A két fél megállapodott a BSc, MSc és PhD hallgatók közös szakirányú továbbképzésében is, az általános vállalati igényeknek megfelelő képzésfejlesztésben (szakmérnök képzés indítása); és a duális képzési rendszer kialakításában, bevezetésében.

 

Közös kutatás-fejlesztési programok megvalósítását is tervezik további partnerek bevonásával, többek között a „machine to machine” (M2M), azaz gép és gép közötti és az ehhez szorosan kapcsolódó „Internet of Things” (IoT) előremutató infokommunikációs technológiák területén.

 

A Huawei hosszú távú magyar jelenléte szempontjából elengedhetetlen egy egyetemi-partneri háttér, hogy a helyi ipar- és szakági szereplőkkel közösen gondolkodhassunk egy jobban összekapcsolt Magyarország, egy prosperáló gazdaság megteremtésén és fenntartásán – mondta Karish Cui, a vállalat technológiai igazgatója.

 

A Huawei bejelentette a Seeds for the Future programjának idei fordulóját is, amelyre az ország valamennyi felsőoktatási intézményeiből jelentkezhetnek távközlési- és infokommunikációs tanulmányokat folytató hallgatók, egy 3 hetes kínai tanulmányútra a vállalat magyar weboldalán keresztül.

 

Forrás: Innoportal.hu