Üdvözöljük a

Kamara a vállalkozásokért tantárgy 2018.09.17. | GYMSKIK, Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Kamara a vállalkozásokért tantárgy 2018.09.17.

Dr. Konczosné Dr. Szombathelyi Márta köszöntötte a hallgatókat és bemutatta az óra két előadóját, Kalmárné Dr. Hollósi Erikát a kamara titkárát és Miklósy Lajost, az Ipartechnika Menedzser Kft. ügyvezető igazgatóját.

Kalmárné Dr. Hollósi Erika prezentációjának témája a vállalkozások nemzetközivé válása volt. Beszélt a határon átnyúló szolgáltatások és kapcsolatok fontosságáról. Kiemelte az üzletember találkozók hatékonyságát, majd röviden ismertette az Enterprise Europe Network tevékenységét, kiemelve az EEN-nel szorosan együttműködő Kamara szerepét is.

Összefoglalójában elmondta: aki vállalkozásban gondolkodik, érdemes felkeresni a kamarát ahol jogi, marketing vagy együttgondolkodás segítségét kaphatja. Vállalkozás indítása esetén merjenek ne csak megyei és országos szinten gondolkodni, hiszen itt van közel a szlovák, a cseh, lengyel, az osztrák és a német piac és ez óriási lehetőséget jelent.

Nagyon fontos, hogy főleg a mikro és kisvállalkozások merjenek a nemzetközi piacokban gondolkodni, mert a nagyobb földrajzi piac nagyobb árbevételt is jelenthet. Nem igaz, hogy minden csak pénz kérdése, hanem némi odafigyeléssel és kapacitás átcsoportosítással minimális összegekért vagy akár díjmentesen is lehet tanácsadáshoz jutni, segítséget kapni a külpiacra jutáshoz. Érdemes ezeket a lehetőségeket kihasználni.

 

Miklósy Lajos témája a projekttervezésről szólt. Arról beszélt, mi is az a projekt és hogyan történik annak gyakorlatba való átültetése. Akinek nincs stratégiája, annak nincs jövője. Fontos a cél meghatározása, a stratégiai és a projekt célnak összhangban kell lennie. Felhívta a figyelmet az idő és kapcsolati tőke kiemelkedő szerepére.

 

Előadása végén összefoglalta a projekttervezés tanulságait:

 

1. TANULJ MEG PROJEKTÜL!                        FÉL  SIKER!

2. AZ IDŐ SZEREPE MEGHATÁROZÓ!          IDŐ=PÉNZ!

3. KOCKÁZATOK! ELTÉRÉSEK!                    EGYBEN LEHETŐSÉGEK!

4. FOLYAMATOS DOKUMENTÁLÁS!               A JÖVŐ ZÁLOGA!

5. ELEMZÉS!                                                     VERSENYELŐNY!

6. LEZÁRÁS!                                                     VARRD EL A SZÁLAKAT!