Üdvözöljük a

Mit is jelent mesternek lenni? | GYMSKIK, Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Mit is jelent mesternek lenni?

2014. augusztus 29.

Miért legyek szakmám mestere? Merül fel a kérdés oly sok szakemberben.

 

A mesteri cím szakmai érettséget jelent. Fontosnak tartjuk, hogy csak azok a szakemberek birtokolhassák, akik szakmájukra hivatásként tekintenek, és munkájukban örömöt találnak. E titulus kiérdemlésekor szem előtt tartjuk, hogy a mester munkája színvonalával emelje a szakma hírnevét, megbecsülését, illetve bizalommal fordulhassanak hozzá megrendelői. Kiemelten fontosnak tartjuk továbbá, hogy viselkedésével és szakértelmével példát mutasson a felnövekvő generációnak.

 

Mit jelent mesternek lenni?

-     Mester az a szakember, aki értékteremtő szakmai munkájáról, magas fokú szakmai tudással,

       vállalkozási, szakmaetikai és pedagógiai ismeretekkel rendelkezik.

-     Aki szakmája összes munkafolyamatát átlátja, képes minden munkafolyamatot magas színvonalon

      elvégezni.

-     Aki alkalmas önálló vállalkozás elindítására, működtetésére, és vállalati szakmai munkafolyamatok

      irányítására.

-     Aki magas szintű szakképzettsége, pedagógiai és szakmaetikai ismeretei folytán képes és

      alkalmas tanulók szakmai képzésére, a munkakultúra átadására.

-     Akit a szakma értékítélete szerint, a mestervizsga-bizottság a mester címre alkalmasnak talált,

      sikeres mestervizsgát tett.

 

A mesterképzésről

A mesterképzés és mestervizsgáztatás, a felnőttképzés kiemelkedően fontos területek, mivel a gazdaságon belül, különösen a kézműipar területén a szakmunkások szakmai fejlődésében nyújt perspektívát versenyképességük növekedésében.

A kamara képzéssel, szakképzéssel kapcsolatos stratégiai törekvései arra irányulnak, hogy hozzájáruljon egy korszerű szakképzési szolgáltatási rendszer kialakításához és segítse szakmunka presztízsének helyreállítását, vonzóbbá tételét. Ezzel segíti a gazdaság versenyképességének megfelelő mennyiségi és minőségi munkaerőpiaci keresletének megújítását, kielégítését.

A szakmai intelligencia színvonalának emelésén és a minőségi munkavégzés garanciáján felül, a fogyasztók védelmében és a kontárok kiszorítása érdekében is indokolt a mester cím, mint minimum feltétel jogszabályi megkötése, ott, ahol ezt kiemelten élet-, egészség-, környezetvédelem, illetve jelentős vagyoni kár veszélye indokolja.

A színvonalas szakmunkásképzésben fontos, felelősségteljes feladata van a tapasztalt, jól képzett mestereknek, akik szakmai, gyakorlati tudásukat megfelelő pedagógiai ismeretek birtokában adhatják át a jövő nemzedékének. A mesterképzés kizárólag kamarai jogosultság és feladatkör, amely az élethosszig tartó tanulást, a szakmai karrier lehetőségét segíti elő. Jelenleg 74 mesterszakmában tehető mestervizsga. A vizsgára felkészítéshez egységes központi oktatási programok állnak rendelkezésre.

 

Mestervizsgával kapcsolatos információ a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamaránál az alábbi elérhetőségek valamelyikén kérhető. Személyes tanácsadás esetén időpontegyeztetés szükséges!

 

Bozsoky Brigitta - mesterképzési munkatárs

Telefon: 96/520-211
Mobil: 20/430-90-24
E-mail: bozsokybrigitta@gymskik.hu