Üdvözöljük a

Kamarai Társasház Kezelői Klub | GYMSKIK, Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Kamarai Társasház Kezelői Klub

Nagy sikerrel folytatja tevékenységét a társasházkezelők klubja! 

 

Legfrissebb:

Új törvényi intézkedések a rezsicsökkentés végrehajtásához

Rezsicsökkentés és a lakásszövetkezetek, társasházak

A 2013. december 31. napján hatályba lépett törvény módosította a  társasházakról szóló 2003. évi CXXXIII., és a  lakásszövetkezetekről szóló 2004. évi CXV. törvényt.A törvénymódosítás során felmerülő kérdésekre a LOSZ – a lakásszövetkezetek és társasházak országos érdekképviselete – ajánlásokat fogalmazott meg a rendelkezések alkalmazási körében.

2014. február 6-án az Országgyűlés elfogadta, majd 2014. február 18-án hatályba lépett a 2014. évi XL-es törvény, mely újabb rezsicsökkentéssel kapcsolatos intézkedéseivel érinti a lakásszövetkezetek, társasházak tevékenységét is.

A törvény a nem sokkal korábban (2013. december 13-án) módosított társasházi törvény törvényességi felügyeletet érintő részét bővítette, illetve egészítette ki. A társasházi törvény korábbi törvényi módosítása a helyi önkormányzat jegyzőjét hatalmazta fel a társasházak törvényességi felügyeletének feladataival, ez a most hatályba lépett friss módosítás annyival egészítette ki a törvényességi felügyelet kérdését, hogy a korábbi módosítás során a nem egyértelmű ügyészségi törvényességi felügyeletre vonatkozó szakaszok miként vonatkoztathatók a helyi önkormányzat jegyzőjére.

Ugyanakkor ez utóbbi, a 2014. évi XL-es törvény módosította a települési szilárd hulladékszállítással és a közműves vízellátással kapcsolatos törvényeket. A módosítás lényegesen érinti a társasházi, lakásszövetkezeti adatszolgáltatási kötelezettséget.

Az alábbiakban összefoglaljuk a legfontosabb, törvényi változásokból fakadó kérdéseket és az azokra alkalmazható megoldásokat.