Üdvözöljük a

Olvassa el Ön is az MKIK Gazdasági tájékoztatóját! | GYMSKIK, Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Olvassa el Ön is az MKIK Gazdasági tájékoztatóját!

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Közgazdasági Igazgatósága elkészítette harmadik, 2019./III. Gazdasági tájékoztatóját, amely elsősorban a Központi Statisztikai Hivatal adataira épül.

A tájékoztató tartalmából:

 

1) Viharfelhők a prosperitás közepén

"A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb gyorstájékoztatóiból származó adatok alapján megállapítható, hogy a bruttó hazai termék (GDP) volumene Magyarországon 2019 II. negyedévében 4,9%-kal meghaladta az előző év azonos időszakit. Ehhez a szolgáltatások 2,2%-kal, az építőipar 1,2%-kal, az ipar 0,9%-kal járult hozzá. A szolgáltatásokon belül a kereskedelem, szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás hozzájárulása volt a legjelentősebb (0,7%). Az előző negyedévhez képest a gazdaság teljesítménye 1,1%-kal nőtt. Mindezen adatok igazolják, hogy a magyar gazdaság nem veszített a lendületéből. A GDP mértéke azért is kedvező, mert mindez csökkenő államadósság mellett realizálódott a magyar gazdaságban."

 

2) A magyar gazdaság teljesítményére vonatkozó várakozások

"A belső fogyasztás az elmúlt időszakban meghatározó szerepet játszott a gazdasági stabilitásban, és növekedésben. A feszes munkaerőpiac, a bérkiáramlás bővülése, a fogyasztói bizalom, valamint a gazdaságpolitikai intézkedések hatására a fogyasztás jelenlegi magas szintje vélhetően az év hátralévő részében is fennáll."

 

3) Egy közelgő gazdasági válság hatása a magyar gazdaságra: Jelek, megoldások, következmények

- Interjú Prof. Dr. Lentner Csabával a Nemzeti Közszolgálati Egyetem közgazdász professzorával

"Magyarország egy sikeres gazdaság lett, amiben a változásokat kedvezően fogadó, sőt együttműködő vállalkozásoknak és kereskedelmi bankoknak meghatározó szerepe van. A jövőben pedig a vállalatok, a felsőoktatás és az állam együttműködésére még nagyobb szükség lesz."

 

Olvassa el Ön is!

Csatolt állományok: