Üdvözöljük a

Elemzés: késedelmes fizetés és lánctartozás - több mint 400 hazai vállalkozást kérdeztek | GYMSKIK, Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Elemzés: késedelmes fizetés és lánctartozás - több mint 400 hazai vállalkozást kérdeztek

Az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (GVI) friss elemzésében a hazai vállalkozások késedelmes fizetéssel és lánctartozással kapcsolatos tapasztalatait vizsgálta.

Gazdasági Havi Tájékoztató 2019. október

Az eredmények a GVI 2019. júliusi negyedéves konjunktúrafelvételének adatain alapulnak, melynek során 404 hazai vállalkozást kérdeztünk meg a témában. Az eredmények alapján a vállalkozások 69%-ának legalább egy üzleti partnere késedelmesen fizetett 2019 első félévében, a válaszadók 34%-a pedig maga is tartozott beszállítóinak legalább egyszer a vizsgált időszakban.

 

A késedelmes fizetés problémája legnagyobb arányban a több mint 250 főt foglalkoztató nagyvállalatok körében, illetve az építőiparban és az egyéb gazdasági szolgáltatási szektorban jelenik meg. Összességében elmondható, hogy a 2018. júliusi kedvező időszak után a késve fizető partnerek aránya újabb növekedést mutat, a 2018. előtti szinthez hasonlót.

 

A több alkalommal késve fizetők aránya pedig megháromszorozódott. Azon cégek aránya viszont nem mutatott jelentős romlást 2018 júliusához képest, amelyek vevőik késedelmes fizetése miatt legalább egyszer nem tudtak időben fizetni a beszállítóiknak.

 

Részletes elemzés: a csatolt dokumentumokban.