Üdvözöljük a

MKIK GVI - konjunktúra várakozások 2016-II.félév | GYMSKIK, Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

MKIK GVI - konjunktúra várakozások 2016-II.félév

2016. november 10-én Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke és Tóth István János, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézetének (MKIK GVI) ügyvezető igazgatója sajtótájékoztatót tartott az MKIK GVI 2016. októberi vállalati konjunktúra felvétel eredményeiről. A kutatóintézet harmincnyolcadik alkalommal készítette el vállalati konjunktúra-vizsgálatát, az októberi adatfelvétel 3185 cég vezetőjének válaszain alapul.

gdp2016-2

MKIK-GVI konjunktóra elemzés 2016-II félév

 

Parragh László elmondta, hogy az MKIK GVI által készített konjunktúra-vizsgálat legfrissebb eredményei alapján a vállalkozások továbbra is kedvezően ítélik meg a jelenlegi üzleti környezetet, további növekedéssel számolnak, várakozásaik lényegében nem változtak, a következő években is fenntartható az a növekedési pálya, amelyen Magyarország halad. Az MKIK elnöke kifejtette, hogy Magyarország jó gazdasági helyzetben van, hiszen mindhárom nagy hitelminősítő befektetési ajánlású kategóriába emelte az országot.

A GVI konjunktúra vizsgálatának eredménye szerint a konjunktúra mutató értéke az áprilisi plusz 49 pontról októberre plusz 48 pontra csökkent, ami a második legmagasabb érték a felmérés kezdete óta. Az áprilisi adatfelvételhez képest a konjunktúramutató értéke a kereskedelemben és az építőiparban 8, illetve 4 ponttal romlott, míg az iparnál és az egyes gazdasági szolgáltatásoknál 2, illetve 1 ponttal javult.        
A kedvező üzleti klímát leginkább a külföldi tulajdonban lévő, exportáló, több mint 250 munkavállalót foglalkoztató cég jelzi, körükben a legkedvezőbbek az üzleti várakozások.
A felmérés szerint októberben a cégek átlagos kapacitáskihasználtsága 81 százalékra nőtt, ami 4 százalékponttal haladta meg az áprilisban mért értéket. A vállalatok üzleti helyzetüket 5 ponttal kedvezőbben jellemezték a tavaszi eredményekhez képest, a mutató ezzel 42 pontra emelkedett. A legkedvezőbb helyzetről az ipari cégek, a legkedvezőtlenebbről pedig az építőiparban tevékenykedő vállalatok számoltak be.
Az üzleti várakozások mutatója a gazdasági ágak között az ipari vállalatok körében érte el a legmagasabb, 55 pontos értéket, a többi ágazatban ennél jóval kedvezőtlenebb – az építőiparban 12 pontos, a kereskedelemben 36 pontos - várakozás a jellemző.
A vállalkozások a következő fél évben is a munkaerő-kereslet növekedésére számítanak, főleg az ipari cégek, valamint a döntően külföldi tulajdonban álló vállalatok jeleztek emelkedő munkaerő-keresletet.    

MKIK/MTI     

 

A részletes elemzés itt olvasható.