Üdvözöljük a

KSH - 2016. első hét hónapjában tovább élénkült a régió turizmusa | GYMSKIK, Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

KSH - 2016. első hét hónapjában tovább élénkült a régió turizmusa

A legfrissebb előzetes adatok alapján 2016. január-júliusában a nyugat-dunántúli kereskedelmi szálláshelyeken közel 1 millió vendég 2,9 millió éjszakára szállt meg. Régiónk Közép-Magyarországot követően a második leglátogatottabb, itt realizálódott az országos forgalom 19%-a. Elsősorban külföldről, de belföldről is jóval többen és hosszabb időre látogattak térségünkbe, mint egy évvel korábban.

Összességében 6,9%-kal többen, 7,4%-kal több éjszakát töltöttek el. A forgalomnövekedés mértéke meghaladta az országos átlagot (5,5%), két statisztikai régióban nőtt nagyobb ütemben a vendégéjszakák száma (az Észak-Alföldön 8,5%-kal, Közép-Dunántúlon pedig 8,2%-kal).

 

 

Erőteljes belföldi forgalom mellett a külföldi érdeklődés is jelentősen nőtt a szálláshelyek iránt

A régióban továbbra is a hazai vendégkör a meghatározó, a vendégek 58%-a magyar, akik az éjszakák 54%-át töltötték el. Az első hét hónapban belföldről 560 ezren 1564 ezer éjszakára keresték fel a szálláshelyeket, ami 5,0, illetve 7,2%-kal haladta meg az egy évvel korábbit. A külföldi érdeklődés ennél is nagyobb mértékben nőtt, 9,6%-kal többen (402 ezren) 7,6%-kal több (1315 ezer) éjszakára érkeztek.

Továbbra is a régió déli térsége a leglátogatottabb: a nyugat-dunántúli szálláshelyek forgalmából Zala, Vas és Győr-Moson-Sopron megye 47–30–23%-os arányban részesedett. A forgalom a turisztikai vonzerő szempontjából fontos vízi attrakciókkal (gyógy- és termálfürdőkkel, valamint Balaton parti üdülőhelyekkel) rendelkező Zalában élénkült a legjobban, Győr-Moson-Sopronban pedig a legkevésbé. Míg előbbi megyében a belföldi foglalások jelentősen bővültek, utóbbiban csökkentek.

 

A vendégéjszakák számának alakulása

KSH-turimus2016-1-7 hónap

 

 

A vendégek tartózkodási ideje lényegesen nem változott

A vendégek az országosnál fél nappal hosszabb időre, átlagosan 3,0 éjszakára szálltak meg a Nyugat-Dunántúlon. A külföldiek huzamosabb, azonban az egy évvel korábbinál valamelyest rövidebb időre (3,3 éjszakára) maradtak. A hazai vendégek tartózkodási ideje (2,8 éjszaka) ugyan rövidebb a határon túlról érkezőknél, de hosszabbodott egy év alatt.

A vendégek Zalában maradtak a legtovább, ahol a külföldiek időtöltése kimagasló, átlagosan 4,9 éjszaka, mely 1,8 éjszakával hosszabb a belföldiekénél. A határon túlról érkezők hosszabb időre, 3,5 éjszakára szálltak meg Vas megyében is, Győr-Moson-Sopronban viszont mindössze 2 éjszakát töltöttek el. A hazai vendégek előbbi megyében 0,8 éjszakával kevesebb időre, utóbbiban viszont 0,3 éjszakával tovább maradtak. A győr-moson-sopron megyei rövid tartózkodási idő az erőteljes tranzitforgalom és a vizek kínálta turisztikai lehetőségek szűkösségének következménye.

 

A külföldi forgalom közel felét az osztrák és német éjszakák adták

A Nyugat-Dunántúlra legtöbben Ausztriából, Csehországból, valamint Németországból érkeztek, így a szálláshelyeken eltöltött éjszakák túlnyomó része is a német, az osztrák és a cseh vendégekhez köthető. 2016. január-júliusában a cseh érdeklődés jelentősen nőtt – különösen Vas megyében –, ellenben az – elsősorban Zalára koncentrálódó – orosz számottevően csökkent. Míg Győr-Moson-Sopronban és Zalában Németország, Vasban Csehország a legfontosabb idegenforgalmi partner. A régió északi és középső megyéjében a szomszédos Ausztria a második legjelentősebb küldő ország. Zalában a Sármelléki repülőtér nyújtotta közvetlen közlekedési kapcsolat révén az orosz vendégéjszakák részesedtek második legnagyobb arányban (tartózkodási idejük egyben a leghosszabb, 8,2 éjszaka). A harmadik legfontosabb partnerállam Győr-Moson-Sopronban Csehország, Vasban Németország, Zalában pedig Ausztria.

 

Főbb külföldi partnerországok adatai, 2016. január-július

 KSH2016-turizmus-küldő országok

 

A szálláskínálatban a panziók és a szállodák a meghatározók

Július végén a térségbe látogatókat 593 kereskedelmi szálláshely 55,9 ezer férőhellyel fogadta, mely az országos kapacitás 16%-a. A férőhelyek fele Zalában, 26%-a Vasban, 24%-a pedig Győr-Moson-Sopronban állt a vendégek rendelkezésére. A nyugat-dunántúli egységek többsége, 39%-a panzió, férőhelyszámukat tekintve azonban a hotelek vannak túlsúlyban 51%-os részesedéssel. Győr-Moson-Sopronban a magasabb színvonalú szállodák és a panziók kínálata hangsúlyosabb az átlagosnál, Vasban és Zalában a kempingeké.

 

A kapacitás és a forgalom megoszlása

 

KSH-Kapacitás-turizmus2016

 

Domináns szállodai forgalom

A régiót felkeresők 79%-a szállodában foglalt szállást. Egytizedük választott panziót, 5,1%-uk pedig kempinget szálláshelyéül. A hotelek forgalma tizedével bővült. A panziók látogatottsága a belföldi kereslet visszaesése miatt 3,0%-kal csökkent. A kempingek forgalma nem változott, a növekvő külföldi érdeklődés ellensúlyozta a belföldi lanyhulását. A szállodák szerepe Zalában fokozott, a forgalom 85%-át bonyolítják, míg Győr-Moson-Sopronban 70%-os részarányt képviselnek.

Július végéig a nyugat-dunántúli szálláshelyek átlagosan 47%-os szoba-, és 29%-os férőhely-kihasználtsággal üzemeltek, ami kedvezőbb az országosan jellemzőnél. A hotelek szobafoglaltsága 54%-os, a panzióké 30%-os volt. Előbbi javult, utóbbi azonban romlott egy év távlatában. Összességében a vasi egységek kihasználtsága a legjobb. A szállodai szobák hasonlóan magas, 56%-os lekötöttséggel működtek Vasban és Zalában. A panziók esetében pedig Győr-Moson-Sopronban volt nagyobb, 36%-os a foglaltság.

 

Bevételek alakulása

A nyugat-dunántúli szálláshelyek hét hónap alatt bruttó 37,6 milliárd Ft bevételt értek el, folyó áron 4,1%-kal többet, mint egy évvel korábban. A Zalai egységek a bevételszerzésben is élen járnak, a látogatottsághoz hasonlóan 47%-os szeletet képviselnek. Vas megye 31, Győr-Moson-Sopron pedig 22%-kal részesedett. Az összeg 52%-a szállásdíjból, 19%-a vendéglátásból származott. Előbbiből 7,2%-kal nagyobb, utóbbiból azonban 5,6%-kal kisebb összeg folyt be. A bevételek 87%-át a szállodák realizálták.

Júliusban 430 nyugat-dunántúli kereskedelmi szálláshelyen volt lehetőség a SZÉP kártya használatára. Az első hét hónapban 2,4 milliárd Ft értékben használták e fizetőeszközt, mellyel a belföldi bruttó szállásdíj 27%-át egyenlítették ki. 88%-a szállodákban, mintegy tizede panziókban került felhasználásra. A beváltott összegből Zala, Vas és Győr-Moson-Sopron megye 56–27–17%-os arányban részesedett.

 

 

 

 

 

A fenti témával kapcsolatban további adatokat találhat a www.ksh.hu internetes oldalon, illetve további információkat nyújt a KSH Felhasználói kapcsolatok osztálya, illetve Információszolgálata (E-mail: kommunikacio@ksh.hu, tel: (+36-1) 345-6789).