Üdvözöljük a

Faipar helyzete | GYMSKIK, Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Faipar helyzete

A tanulmány részletes áttekintést nyújt a faipar hazai és uniós trendjeiről.

Európai gazdasági folyamatok

Faipar helyzete-grafikonA 2008-ban beköszönt úgynevezett gazdasági válság hatása rányomta bélyegét az összeurópai gazdasági teljesítményére. A növekedés lelassult, majd részben a további recessziótól való félelem öngerjesztő folyamatként fékezte tovább a növekedést.

Az Európai Unió tagországainak gazdasági teljesítménye 2011-ben már csak 1,5%-kal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest. A rendelkezésre álló adatok alapján 2012 I-III. negyedévében a gazdasági teljesítmény gyakorlatilag stagnált (-0,2%). A növekedés motorja Németország volt, lendülete azonban negyedévről negyedévre csökken.

Az EU-27 ipari termelése 2012 első három negyedévében 1,5-2%-kal csökkent az egy évvel korábbihoz képest.

 

Hazai gazdasági folyamatok

2012. I-III. negyedévében a bruttó hazai termék 1,3%-kal csökkent a múlt év azonos időszakához képest. Az év során a visszaesés üteme gyorsult, az első negyedévi 0,7%-os csökkenést követően a második és harmadik negyedévben 1,5-1,5%-kal esett vissza a nemzetgazdaság teljesítménye az egy évvel korábbihoz képest. Ezzel az uniós tagállamok rangsorában az utolsó harmadban helyezkedünk el.

Az ipari termelés 2012 I-III. negyedévében 0,8%-kal csökkent2011 azonos időszakához képest. Az ipar kivitele 0,2%-kal emelkedett a múlt évi 9,8%-os növekedés bázisán, a belföldi értékesítés 2,5%-kal tovább csökkent. 

A hazai feldolgozóipartermelése 2012 első kilenc hónapjában 0,7%-kal csökkent, belföldi értékesítése 2,3%-kal elmaradt, míg kivitele 0,9%-kal volt magasabb az egy évvel korábbinál.

A teljes ismertető a csatolt mellékletekben található.