Üdvözöljük a

GYMSKIK, Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Cikkek

Az Európai Unióban és Magyarországon zajló térbeli folyamatok elemzése - KSH

2019. 04. 25. 14:08

Ön szerint mely munkaerőpiaci körzetben a legmagasabb az egy adófizetőre jutó szja-alapot képező jövedelem? Ha szeretné megtudni, lapozzon bele a most megjelent TÉR-KÉP, 2017 című kiadványba, amely tematikus térképek, diagramok és infografikák segítségével, rövid szöveges elemzésekkel mutatja be az Európai Unióban és Magyarországon zajló térbeli folyamatokat, valamint az egyes térségek között meglévő társadalmi, gazdasági különbségeket. Forrás: KSH HÍRLEVÉL KÜLÖNSZÁM

TÉR-KÉP KSH

KSH - Megújul a keresetstatisztika – részletesebb adatok

2019. 02. 18. 08:30

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2019. januártól megújítja keresetstatisztikai adatgyűjtését. Az adminisztratív adatforrásból származó adatok használata mind az adatszolgáltatók, mind a felhasználók számára számos előnnyel jár: jelentősen csökken az adatszolgáltatási teher, a feldolgozott adatok pedig a teljes nemzetgazdaságra kiterjedő, a korábbinál jóval részletesebb információk közzétételét teszik lehetővé.

MKIK GVI elemzés - Késedelmes fizetés és lánctartozás a magyar vállalkozások körében

2019. 02. 12. 09:59

Az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (GVI) friss elemzésében a hazai vállalkozások késedelmes fizetéssel és lánctartozással kapcsolatos tapasztalatait vizsgálta. Az eredmények a GVI 2018. júliusi negyedéves konjunktúrafelvételének adatain alapulnak, melynek során 400 hazai vállalkozást kérdeztünk meg a témában. Az eredmények alapján a vállalkozások 55%-ának legalább egy üzleti partnere késedelmesen fizetett 2018 első félévében, a válaszadók 8%-a pedig maga is tartozott beszállítóinak legalább egyszer a vizsgált időszakban. Az elemzés itt megtekinthető.

Megjelent a Magyar statisztikai évkönyv, 2017

2018. 09. 13. 14:44

Budapest, 2018. szeptember 13. – A Magyar statisztikai évkönyv átfogó képet ad az ország társadalmi és gazdasági viszonyairól, az aktuális év részletes adatai mellett a legfontosabb mutatók esetében biztosítja az időbeli és térbeli összehasonlítás lehetőségét. A Központi Statisztikai Hivatal legnagyobb múltra visszatekintő kiadványa évről-évre új információkkal egészül ki, idén az alkalmazásban állók létszámára, keresetére és munkajövedelmére vonatkozó adatok bővültek a közfoglalkoztatottak nélkül számított értékekkel, a területi adatokban Budapest és Pest megjelenik önálló régióként, Közép-Magyarország pedig nagyrégióként.

Megjelent a MAGYARORSZÁG, 2017 kiadvány - 2018. július 4

2018. 07. 12. 09:29

A Központi Statisztikai Hivatal 24 éve indította el Magyarország című kiadványsorozatát, amellyel a statisztikai törvényben foglaltaknak megfelelően évről évre tájékoztatja az országgyűlést, valamint a kormányt a társadalomról, a gazdaságról és a környezetről. A sorozat legújabb kötete a most megjelenő Magyarország, 2017 című kiadvány.

Magyarország 2017. KSH kiadvány

Megjelent A fenntartható fejlődési célok című KSH kiadvány

2018. 06. 12. 16:06

Egyrészt megismerteti a Fenntartható Fejlődési Célok keretrendszerét és főbb indikátorait, másrészt informatív és interaktív módon kívánja közzétenni az eredményeket azok folyamatos monitoringjával és felülvizsgálatával, igazodva a nemzetközi eseményekhez. A hivatkozott indikátorok az ENSZ globális céljaihoz kapcsolódó mutatószámok, amelyek egyik alapvető célja a nemzetközi összehasonlíthatóság biztosítása. A Magyarországra vonatkozó releváns indikátorrendszer kialakítása még előttünk álló feladat, amelyet a KSH az állami szakértők és a kutatók bevonásával közösen dolgoz ki a közeljövőben.

A kiadvány a KSH weboldalának főoldaláról, illetve a http://www.ksh.hu/sdg linken elérhető.

KSH felmérés - "HÁZTARTÁSOK ÉLETKÖRÜLMÉNYEI"

2018. 04. 10. 12:16

A KSH 2018. március 1. és május 10. között mintegy 10 ezer háztartást keres fel a Háztartási költségvetési és életkörülmény adatfelvétel keretében, amely kitér a fogyasztás, a lakáshelyzet és az életkörülmények vizsgálatára. Az adatfelvétel a válaszadók számára önkéntes.
Az internetes válaszadók között 3 darab táblagépet sorsolnak ki. Bővebben itt.

Kamarai globális gazdasági felmérés eredménye 2018

2018. 04. 06. 07:57

Az Eurochambres közzétette a Globális Gazdasági Felmérés 2018-as kiadását, amelynek véleményezéséhez az MKIK is hozzájárult. Az európai tagkamarák mellett a nemzetközi kamarák családja, vagyis a Global Chamber Platform tagjai is részt vettek a munkában. A kiadvány célja a világszintű gazdasági tendenciák feltárása, kiértékelése és hosszú távú javaslatok megfogalmazása. A felmérés szerint 2018-ban a vállalkozói szféra lendületének megerősödésére és optimista gazdasági kilátásokra számíthatunk a nemzetközi színtéren. Ugyanakkor kihívást jelentenek a közelmúltban egyre szaporodó protekcionista intézkedések - a kereskedelmi akadályok és a „gazdasági háborúk” kockázata alááshatják a pozitív várakozásokat.  A kiadott összefoglaló itt olvasható.

Számok tükrében - Megjelent a KSH „Fókuszban a megyék” című webre szerkesztett kiadványa

2018. 03. 27. 09:35

A webes kiadvány a főváros, valamint a 19 megye társadalmi-gazdasági helyzetének alakulásáról ad információkat. Az interaktív térképek, grafikonok és a hozzájuk kapcsolódó rövid, lényegre törő magyarázatok az egyes témakörök megyénkénti áttekintése mellett térségi összehasonlításra is lehetőséget biztosítanak. Az Excel-formátumban letölthető táblaanyag az adatok további felhasználását is támogatja. A kiadvány itt érhető el.

KSH-Fókuszban a megyék 2017

SZIE Győr - Dr. Dusek Tamás tanszékvezető egyetemi tanár a Statisztikai Szemle új főszerkesztője.

2018. 03. 12. 15:37

A megtisztelő felkérésnek különösebb előzménye nem volt. Elegendő indok lehetett a kinevezésre a professzor munkássága, elismertsége, 132 tudományos tanulmánya, három monográfiája, 86, ebből külföldön, angolul tartott 29 konferencia előadása, az Év Kutatója Díja, kettő Bolyai ösztöndíja, egyéb elismerései, díjai, a szakmai társaságokban és a Területi Statisztika folyóirat szerkesztőbizottságában végzett évtizedes munkája.

A vállalati hitelfelvétel alakulása Magyarországon 2012-2016 között

2017. 05. 17. 13:52

Az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (GVI) alábbi rövid elemzése a magyarországi vállalati hitelfelvételt és beruházási hajlandóságot meghatározó tényezőket vizsgálja.

Hitelfelvételi ábra 2017GHT

Elindult a fiatalok nemzetközi vándorlását mérő kutatás, a YOUMIG

2017. 03. 23. 17:05

8 ország 16 intézménye vesz részt a KSH által koordinált projektben, célja, hogy feltárja a fiatalok (15–34 éves korosztály) vándorlásának okait, valamint  migrációs, családalapítási és munkavállalási trendjeit. A tudományosan feltérképezett folyamatok megismerése által pedig további kiemelt cél a döntéshozatal, a helyi szolgáltatások támogatása.

KSH-a Nyugat-dunántúli gazdaság 2016. évi teljesítményéről

2017. 03. 23. 16:58

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2016. évi előzetes adatai alapján a Nyugat-Dunántúlon a főbb nemzetgazdasági ágak eredményei változatos képet mutattak. A korábbi években megvalósult nagy volumenű projektek (járműipari kapacitásbővítés, út- és vasútépítés) lezárása mind az iparban, mind az építőiparban éreztette hatását, a termelés lényegesen csökkent. A beruházási kedv szintén visszaesett. Ennek ellenére a munkaerőpiaci helyzet javult, a foglalkoztatottság nőtt, a munkanélküliség mérséklődött, utóbbi ráta itt a legalacsonyabb az országban. A vállalkozások száma tovább emelkedett, az állománybővülés azonban kizárólag az önálló vállalkozók számának gyarapodásából adódott. A mezőgazdaságban a növénytermesztés és az állattenyésztés helyzete ellentétesen alakult, a főbb gabonafélék terméseredménye javult, az állatállomány (a szarvasmarhák kivételével) azonban csökkent. A kereskedelmi szálláshelyek látogatottsága külföldi és belföldi viszonylatban is jelentősen nőtt.

MKIK GVI - konjunktúra várakozások 2016-II.félév

2016. 11. 14. 16:49

2016. november 10-én Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke és Tóth István János, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézetének (MKIK GVI) ügyvezető igazgatója sajtótájékoztatót tartott az MKIK GVI 2016. októberi vállalati konjunktúra felvétel eredményeiről. A kutatóintézet harmincnyolcadik alkalommal készítette el vállalati konjunktúra-vizsgálatát, az októberi adatfelvétel 3185 cég vezetőjének válaszain alapul.

gdp2016-2

Munkaerő-piaci helyzetkép GY-M-S megyében - 2016. augusztus

2016. 10. 04. 12:39

Munkaerő-piaci helyzetkép GY-M-S megyében 2016. augusztus

A 2016. augusztusi zárónapon a nyilvántartott álláskeresők száma 3 673 főt tett ki, mely kismértékű növekedést mutat az előző hónap adatához képest (+88 fő). Az előző év azonos időszakához képest azonban csökkenés mutatkozik, mely 1 036 fővel alacsonyabb létszámot jelent.

KSH - 2016. első hét hónapjában tovább élénkült a régió turizmusa

2016. 09. 28. 10:59

A legfrissebb előzetes adatok alapján 2016. január-júliusában a nyugat-dunántúli kereskedelmi szálláshelyeken közel 1 millió vendég 2,9 millió éjszakára szállt meg. Régiónk Közép-Magyarországot követően a második leglátogatottabb, itt realizálódott az országos forgalom 19%-a. Elsősorban külföldről, de belföldről is jóval többen és hosszabb időre látogattak térségünkbe, mint egy évvel korábban.

MKIK GVI elemzés - Késedelmes fizetés a magyar vállalkozások körében

2016. 09. 08. 16:53

A Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet elemzésében a hazai vállalkozások késedelmes fizetéssel és lánctartozással kapcsolatos tapasztalatait vizsgálta. Átlagosan csökkent a késedelmesen fizető üzleti partnerek illetve az értékesítésen belül késve befolyó összegek aránya. Csökkent azon cégek aránya is, amelyek vevőik késedelmes fizetése miatt nem tudtak legalább egyszer időben fizetni a beszállítóiknak.

Tartozások összefoglaló ábra 2016. július

A Brexit várható hatásai a magyar gazdaságra

2016. 09. 08. 16:33

Brexit hatása a GDP-re 2016

Jelenleg az Egyesült Királyságban lezajlott népszavazás leginkább érezhető eredménye a pénzügyi és politikai életet uraló bizonytalanság. Ez, valamint a kilépés más úton érvényesülő hatásainak összessége valószínűleg szignifikáns GDP visszaesést fog eredményezni hazánkban idén és a következő években is- állítja az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Nonprofit Kft-je 2016. júliusi elemzésében.

Pesszimistább lett a kkv-szektor

2016. 08. 29. 10:41

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) Gazdaság és Vállalkozáskutató Intézet (GVI) júliusi adatfelvétele szerint a kis- és középvállalkozói (kkv) szektorban a konjunktúramutató az áprilisi 31 pontos csúcsról 27 pontra csökkent, ezzel a tavaly októbere óta tartó folyamatos javuló tendencia tört meg - közölte a kutatóintézet.

Mélyponton a GKI konjunktúraindexe

2016. 08. 29. 10:30

Augusztusban idei mélypontjára esett vissza a GKI konjuktúraindexe - közölte a GKI Gazdaságkutató Zrt.

A gazdaság és a társadalom fontosabb folyamatai

2016. 07. 29. 10:20

A nem élelmiszertermék jellegű üzletek forgalma 2016 első öt hónapjában 8,1%-kal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, ezen belül nagymértékben emelkedett a textil-, ruházati és lábbeliüzleteké (13%) és a forgalom negyedét adó bútor-, műszakicikküzleteké (8,1%) – derül ki a KSH jelenti legújabb számából.

A versenyszférában a legtöbb üres álláshely betöltése felsőfokú végzettséget igényel

2016. 07. 29. 10:15

A gazdasági teljesítmény bővülésével párhuzamosan hazánkban nem csak a foglalkoztatottak létszáma, de a munkaerő iránti kereslet is folyamatosan növekszik, ami egyes ágazatokban, illetve régiókban már munkaerőhiány formájában jelentkezik. 2016 I. negyedévében a nemzetgazdaság legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásainál 36 ezer, a költségvetési intézményeknél 14,5 ezer állás várt betöltésre.

Szellemitulajdon-védelem: Intellectual Property SME Scoreboard 2016

2016. 06. 21. 13:16

Az EUIPO megjelentette a kis és közepes méretű vállalkozások szellemi tulajdonával foglalkozó 2016. évi tanulmányt. Egy tavalyi jelentésben az állt, hogy a nagy cégek 4x annyi oltalmat adtak be, mint a KKV-k, valamint az, hogy a szellemi tulajdonukat jogi oltalommal védő cégek jobban teljesítettek, mint az ezt elmulasztó társaik. A 2016-os tanulmány nagyobb részletességgel tér ki a KKV-k szellemitulajdon-védelemmel kapcsolatos szokásaira, problémáira. Bemutatja, hogy az oltalommal bíró cégek pozitív hatást tapasztaltak mind a megnövekedett jó hírnév, megbízhatóság, a hosszú távú üzleti kilátások és nagyobb forgalom tekintetében.

Munkaügyi ellenőrzések tapasztalatai 2016. I. negyedév

2016. 06. 08. 10:51

A Nemzetgazdasági Minisztérium Munkafelügyeleti Főosztálya közzétette a munkaügyi hatóság 2016. I. negyedévi ellenőrzési tapasztalatairól szóló beszámolóját. Az elemzések a hír mellékletében érhetőek el.

NGM Munkafelügyelet - ellenőrzések tapasztalatai 2016. március 21. - április 8.

2016. 05. 26. 12:53

A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény szerinti - munkabérrel kapcsolatos szabályok gyakorlati érvényesülésének vizsgálata érdekében 2016. március 21. és április 8. között a munkaügyi hatóság célellenőrzést tartott. Ilyen tárgyú célzott vizsgálat 2014. október 13. és november 7. között is volt már, így e korábbi ellenőrzések során szerzett reprezentatív adatok összehasonlítása rámutathat e tárgykörben a  foglalkoztatási gyakorlat alakulására.

MKIK GVI - Gazdasági Havi Tájékoztató 2016. április

2016. 05. 26. 12:11

Elemzésünkben azt vizsgáljuk, hogy hogyan vélekednek a hazai kis- és középvállalkozások tulajdonosai, illetve vezetői néhány közhivatal és intézmény hatékonyságáról, szolgáltatásaik minőségéről. Az elemzés a GVI KKV Körkép kutatásának négy hullámán (2010. október, 2014. július, 2015. július, 2016. január) alapul, 1207 válaszadó intézmény értékelését vizsgáltuk.

Családbarát eszközök a magyar vállalati gyakorlatban

2016. 05. 10. 15:03

A gyermekvállalás és a munkavállalás összehangolásában jelentős szerepe van a családbarát munkaerő-piaci eszközöknek, például a rugalmas (atipikus) foglalkoztatás különböző típusainak. A Nemzeti Munkaügyi Hivatal (NMH) és az MKIK Gazdaság és Vállalkozáskutató Intézet (GVI) közös „Rövidtávú munkaerő-piaci prognózis” kutatásának 2013. és 2014. évi adatfelvételeiből kiderül, hogy mely családbarát eszközöket alkalmazzák a legszívesebben a magyarországi vállalatok és melyek a családbarát attitűd szempontjából élenjáró vállalat-típusok.

Munkaerő-piaci folyamatok, 2015. I–IV. negyedév

2016. 05. 10. 14:56

A kiadvány a rendszeres munkaügyi-statisztikákra alapozva 2015 IV. negyedévének leglényegesebb munkaerő-piaci történéseit mutatja be. 

KSH gyorsjelentés: 9,4%-kal nőtt az ipari termelés decemberben

2016. 02. 16. 10:00

2015 decemberében az ipari termelés volumene 9,4%-kal haladta meg az egy évvel korábbit. 2015-ben a termelés 7,5%-kal magasabb volt, mint egy évvel korábban. Az ipari export volumene 13,9%-kal meghaladta a 2014. év decemberi adatait. A jelentősebb súlyú alágak közül a feldolgozóipari termelés több mint egynegyedét képviselő járműgyártás kibocsátása 17,8%-kal haladta meg az egy évvel korábbit. 

Győr-Moson-Sopron megye számokban, 2014

2016. 02. 16. 09:49

Megjelent a KSH gondozásában Győr-Moson-Sopron megye 2014. évi adatait tartalmazó, annak gazdasági és társadalmi folyamatait bemutató tájékoztató kiadvány.

Megye gazdasága 2015

2016. 02. 10. 11:22

KSH - EuRegio in Zahlen – Eu-régió számokban

2016. 02. 05. 11:00

Az Európai Unió megkülönböztetett figyelmet szentel az országhatár mentén fekvő régiók együttműködésének. A hagyományos történelmi, kulturális szálak mellett ez is indokolttá tette, hogy Burgenland és Nyugat-Dunántúl a közös feladatok megoldására, az együttműködést intézményesítve közösséget hozzon létre Eurégió West/Nyugat-Pannónia elnevezéssel. A térséget jellemző főbb adatokat, mutatókat tartalmazó kiadványt először 2000-ben jelentettük meg, ezt 2003-ban, 2005-ben, 2007-ben és 2011-ben újabbak követtek. Jelen kötetünk a hatodik a sorozatban. A legfrissebb információk alapján olvasóink nyomon követhetik az elmúlt években bekövetkezett változásokat

Munkaerő-piaci prognózis 2016-ra

2016. 02. 02. 14:39

2015 szeptember-október során került sor a Nemzetgazdasági Minisztérium és az MKIK Gazdaság és Vállalkozáskutató Nonprofit kft. „Rövidtávú munkaerő-piaci prognózis” kutatásának 2015. évi adatfelvételére, amelynek során a megyei kormányhivatalok és az MKIK GVI munkatársai 7112 cég vezetőjét kérdezték meg a munkaerő iránti jelenlegi és várható keresletükről. Az eredmények reprezentatívnak tekinthetőek a vállalatok földrajzi elhelyezkedése és gazdasági águk együttes eloszlása és ezen belül létszámuk szerint.Az alábbiakban a kutatás eredményeit bemutató tanulmány tölthető le.

Gazdasági Havi Tájékoztató - 2015. december

2016. 02. 02. 14:33

2015 őszén került sor a Nemzetgazdasági Minisztérium és az MKIK GVI Rövidtávú munkaerő-piaci prognózis című kutatásának legutóbbi adatfelvételére, amelynek során 7112 cég vezetőjét kérdezték meg a munkaerő iránti jelenlegi és várható keresletükről. A következő rövid összefoglalóban megmutatjuk a toborzási nehézséget tapasztaló vállalatok arányának változását és az egyes munkaerő-típusok toborzási nehézségeinek alakulását. Végül kitérünk arra is, hogy a toborzási nehézséggel való szembesülés hogyan változik az egyes vállalati csoportokban.

Termelékenység és felzárkózás – Magyarország kilátásai

2016. 02. 02. 14:29

Az összeállítás elsődleges célja, hogy nemzetközi és magyar adatokra, kutatási eredményekre alapozva képet adjon a magyar gazdaság versenyképességének, termelékenységének utóbbi évekre jellemző alakulásáról és a magyar helyzetet összehasonlítsa az EU országok és ezen belül különösen az V4 országok megfelelő adataival. Ezen túl fel kívánjuk hívni a figyelmet a termelékenységet és versenyképességet meghatározó két tényező, a szabályozási és az intézményi környezet (i) és az emberi tőke (ii) hatásaira.

Kitekintő - Francia ipari konjunktúra csökkent, de azért kedvező.

2015. 10. 19. 13:54

A 2015 júniusában megkérdezett vállalatvezetők véleménye szerint a francia ipari konjunktúra helyzete romlott az előző hónaphoz képest. A gazdasági fordulópontmutató értéke csökkent, de továbbra is a kedvező rövid távú gazdasági helyzetet jelző zónában van. Még folyik a magyar őszi konjunktúra felvétele. Kérjük, szakítson pár percet a kérdőív kitöltésére a http://ola.gvi.hu/konjunktura címen.

Gazdasági Havi Tájékoztató- 2015. május

2015. 07. 29. 09:00

A GVI vállalati kultúra vizsgálatának áprilisi eredményei szerint tovább erősödtek a pozitív visszajelzések a vállalkozások részéről, kedvezőbbnek ítélik meg üzleti helyzetüket és lehetőségeiket, mint fél évvel korábban. A 2015 tavaszi adatok összhangban állnak az Európai tendenciákkal is.

4,2%-kal emelkedett a kiskereskedelmi forgalom

2015. 07. 21. 14:45

A KSH közzétette legfrissebb adatait a kiskereskedelmi forgalomról, mely szerint annak volumene májusban a nyers adat szerint 4,2, naptárhatástól megtisztítva 5,2%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

Munkaerő-piaci adatok Győr-Moson-Sopron Megyében - 2015. május

2015. 07. 07. 15:28

A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja elkészítette 2015. május hónapra vonatkoztatva megyénk munkaerő-piaci adatainak rövid összefoglalását.

Vállalkozások demográfiája, 2013

2015. 06. 24. 14:12

Az EU-tagállamokban egységes módszertan alapján készített vállalkozásdemográfiai adatgyűjtés a működő vállalkozásokról, az új és megszűnt vállalkozásokról, valamint az új vállalkozások túléléséről szolgáltat összehasonlítható adatokat.

Ingázás a határ mentén

2015. 06. 05. 14:09

Megjelent a KSH új kiadványa, amelyben a határ mentén élők ingázási szokásait, azok jellemzőit mutatja be, valammint kitér annak irányának és a földrajzi távolság összefüggéseire.

KSH friss A Vasfüggönytől a szabad munkavállalásig

2015. 04. 29. 15:01

Az osztrák-magyar határ menti munkaerő-piaci kapcsolatok fejlődéséről  és az ingázó foglalkoztatottak főbb jellemzőiről olvashatunk.

KSH ingázásról 2015 április

MKIK-GVI kutatás - NHP hatása a beruházásra 2015. április

2015. 04. 22. 10:49

Az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (GVI) kutatásában a kis- és középvállalkozások banki hitelezési helyzetét és az MNB által indított Növekedési Hitelprogramban való részvételét vizsgálta.

MKIK-GVI elemzés NHP 2015

Munkaerő-piaci adatok Győr-Moson-Sopron Megyében - 2015. február

2015. 03. 24. 14:29

A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja elkészítette 2015. február hónapra vonatkoztatva megyénk munkaerő-piaci adatainak rövid összefoglalását.

MKIK-GVI elemzés - Nemzetközi tendenciák 2014. december

2015. 01. 26. 11:44

A müncheni Ifo gazdaságkutató intézet német iparra és kereskedelemre vonatkozó bizalmi indexe novemberben 104,7 pontra emelkedett az októberi 103,2 pontról. A bizalmi index előzőleg hat hónapon át folyamatosan csökkent.

MKIK-GVI2014-12-Nemzetközi tendenciák ábra

MKIK-GVI elemzés - Makrogazdasági tendenciák: Beruházások és tőkevonzó képesség a visegrádi országokban

2015. 01. 26. 11:37

Ajánló: Az alábbi rövid elemzésben a visegrádi országokban történő beruházások mennyiségének, költségeinek, hatékonyságának alakulásával; továbbá az ehhez szervesen kapcsolódó külső egyensúly, külső finanszírozási pozíció változásaival foglalkozunk.

MKIK-GVI2014-12visegrádiakábra

MKIK-GVI elemzés tanulószerződéses diákok alkalmazásáról

2015. 01. 26. 11:28

MKIK-GVI elemzés2014december

Ajánló:

Az alábbi elemzésben a tanulószerződéssel gyakorlati képzésben részt vevő tanulókat alkalmazó vállalatok jellemzőit foglaljuk össze ágazat, vállalatnagyság, tulajdonszerkezet és régió szerint. Továbbá bemutatjuk a cégek 2015-re vonatkozó létszámfelvételi szándékait is, amelyből következtetni lehet a tanulószerződéses tanulók iránti kereslet alakulására. A vizsgálat az MKIK GVI Rövid távú munkaerő-piaci prognózis című kutatásának 2010-2014. évi adatfelvételein alapul, mely minden évben körülbelül 7000 vállalat adatait tartalmazza. Saját honlap: www.gvi.hu

 

Az elemzés megtekintéséhez nyissa meg az alábbi PDF állományt.

KSH - Főbb mutatók a Nyugat-Dunántúlról

2015. 01. 07. 11:56

A régió őrzi második helyét a gazdasági fejlettségi rangsorban.

A Központi Statisztikai Hivatal Győri főosztálya elkészítette Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megye 2013. évi statisztikai évkönyveit, melyek a fontosabb országos, nyugat-dunántúli és megyei adatokon túl információkat szolgáltatnak a járások, valamint a településegyüttesek és települések helyzetéről is. Az alábbi összeállítás ízelítőt ad az adatgyűjteményekben található mutatók köréről.

MKIKGVI-Gazdasági tájékoztató - legfrissebb

2014. 09. 22. 10:48

Az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (GVI) 2014. júliusi konjunktúra-felvételének tanúsága szerint Magyarországon az üzleti bizalom szintje tovább javult az előző negyedévben tapasztalthoz képest, így már három egymást követő negyedévben mutatunk ki növekvő üzleti bizalmat.

MKIKGVI-Gazdasági tájékoztató - 2014. június

2014. 07. 14. 08:47

A beruházásokhoz kapcsolódó szavakat tartalmazó több mint 12 ezer cikk tartalomelemzése alapján meghatároztuk azokat a cikk-típusokat, amelyek leginkább segítenek abban, hogy előre lehessen jelezni a beruházások, és ezen belül a versenyszektor beruházásainak várható alakulását.

MKIKGVI-Gazdasági tájékoztató - március

2014. 04. 15. 08:33

Az MKIK GVI friss tanulmánya szerint a szakképzett pályakezdők elhelyezkedési esélyeit javítja az érdeklődési körnek megfelelő szakmaválasztás.

Legfrissebb munkaerő-piaci adatok

2014. 04. 15. 08:11

A 2014. márciusi zárónapon a nyilvántartott álláskeresők száma 6035 főt tett ki, mely csökkenést mutat az előző hónap adatához képest (-620 fő). Az előző év azonos hónapjához képest viszont jelentősen nagyobb eltérés mutatkozik.

KSH legfrissebb

2014. 03. 24. 14:17

Megjelent a legfrissebb társadalmi és gazdasági információkat tartalmazó Győr-Moson-Sopron megyei statisztikai tájékozató 2013/4 száma. A kiadvány letölthető innen.

Munkaerő-piaci adatok 2014. február

2014. 03. 20. 11:35

A 2014. februári zárónapon a nyilvántartott álláskeresők száma 6655 főt tett ki, mely kismértékű csökkenést mutat az előző hónap adatához képest.

Uniós gazdasági előrejelzés – egyre határozottabb a fellendülés

2014. 03. 11. 11:03

Az Európai Bizottság téli előrejelzése szerint a 2013 ősze óta az EU legtöbb országában folytatódott a gazdasági fellendülés, ha nem is azonos ütemben és mértékben.

Megismerhetjük a magyar vállalatok véleményét az EU-USA szabadkereskedelmi egyezményről

2014. 03. 10. 08:49

Leíró elemzés vállalati adatfelvétel alapján. Az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara megbízásából kérdőíves felmérést készített.  A válaszadók nagy része úgy véli, hogy a megállapodás létrejötte saját cégükre kevésbé hat majd, viszont arra az ágazatra, amelyben tevékenykednek, inkább kedvező hatást fog gyakorolni. Bővebben itt olvasható.

MKIKGVI-Gazdasági tájékoztató 2014.01

2014. 02. 19. 09:34

A tájékoztató az Európai Unió és az USA közötti tervezett szabadkereskedelmi egyezmény megítéléséről, makrogazdasági tendenciákról, közte Németország gazdaságáról is szól.

Megyei munkaeőpiac 2014. január

2014. 02. 19. 09:06

Január hónap folyamán 3330 db állás állt rendelkezésre a közvetítéshez, melyből az új bejelentések száma 1620 db volt. Mind a rendelkezésre álló, mind az új bejelentések száma csökkent az előző hónaphoz képest. A rendelkezésre álló álláshelyek 48,6%-a új bejelentés. A hó végén a zárónapi üres álláshelyek száma 1407 db volt.

MKIKGVI-Előrejelzések Magyarország gazdaságára 2014

2014. 01. 16. 10:29

Az elemzőcégek Magyarországra vonatkozó, 2013 őszi elemzéseikben javították idei egész évi előrejelzésüket. 2013 egészére enyhe, 0,5-1 százalék körüli GDP-növekedést várnak, 2014-re pedig erőteljesebb, 2 százalékos fellendülést. Azonban emellett azt is figyelembe kell venni, hogy jelentős kockázati tényezők veszélyeztetik a magyar gazdasági növekedést

KSH friss-A gazdasági folyamatok regionális különbségei 2012

2014. 01. 07. 10:23

A gazdasági folyamatok az ország egyes térségeit eltérően érintik. A most megjelent kiadványukban a változások területi metszetét a GDP-ről,a gazdasági fejlődést befolyásoló tényezőkről, néhány nemzetgazdasági ágról, valamint az életkörülményekről rendelkezésre álló legfrissebb statisztikai információk segítségével vizsgálják.

MKIK-GVI 2013.augusztusi elemzés

2013. 09. 17. 12:38

 

MKIK GVI tájékoztaqtó 2013. augusztusA kutatás keretében az MKIK Gazdaság-és Vállalkozáskutató Intézet (GVI) 2005 januárja óta negyedévente elemzi a kis-és közepes vállalkozások üzleti helyzetét, rövid távú kilátásait és az e cégcsoport üzleti helyzetét befolyásoló gazdasági és intézményi tényezőket. E vizsgálat során negyedévente összesen 300, a feldolgozóipar, az építőipar és a szolgáltatások területén működő céget keresnek fel, és elemezik az eredményeket. A minta negyedévről negyedévre azonos szerkezetű marad, a megkérdezett vállalatok reprezentálják a kis-és közepes cégek csoportjának gazdasági teljesítményét és ágazati megoszlását. 2013 második negyedévében vegyes, de inkább negatív képet mutatnak a kis-és közepes vállalkozások aktuális helyzetére vonatkozó indikátorok. Ezzel szemben a jövőre irányuló várakozások optimizmust jeleznek, hiszen a várható létszámalakulás stagnálását leszámítva az összes jövőre vonatkozó mutató értéke nőtt; különösen a várható beruházási aktivitás esetében szembetűnő  az erőteljes emelkedés. A termelési szint indikátora jelentős visszaesést mutatott az  elmúlt három hónap során. Ez annak tudható be, hogy a  termelési szint növekedését jelző  cégek aránya a 2013 áprilisában tapasztalt 22%-os szinthez képest mindössze 24%-ra nőtt, miközben a termelési szint elmúlt félévi csökkenéséről a vállalkozások 25%-a számolt be, ami drasztikus emelkedés az áprilisi 6%-hoz képest, így az egyenlegmutató értéke összességében jelentősen romlott.  A cégek exporttevékenysége és mérete szerint is mindhárom csoportban csökkent a termelési szint mutatója.  A tulajdonosi hátteret tekintve is elmondható, hogy mindhárom csoportban visszaesett a cégek mutatója a hazai tulajdonosú kisvállalkozások esetében.

MKIKGVI tájékoztató a hazai továbbtanulásról, a nemzetközi gazdasági tendenciákról

2013. 08. 13. 14:11

Az eurózóna pénzügyi piacain korábban kialakult feszültség május közepéig fokozatosan oldódott, amikor is az amerikai Federal Reserve Bank bejelentette, hogy a jövőben lassulhat a mennyiségi lazítás politikája, ezzel növelve a piaci volatilitást és a kötvényhozamokat. Ennek ellenére a német kötvénypiacon tapasztalható felárak lényegesen alacsonyabbak most, mint egy évvel ezelőtt voltak. A kérdőíves felméréseken alapuló indikátorok javulása is megerősíti a GDP gyorsuló ütemű felívelését az előrejelzési horizontig (0,1%-os a második negyedévben, 0,2%-os a harmadikban és 0,3%-os a negyedikben). A második negyedévvel véget érő recesszió utáni gyorsulás az elsősorban az USA-ból és a feltörekvő országokból érkező külső keresletnek köszönhető. A belső piacon a fogyasztás még mindig gyengének mondható. Ez annak tudható be, hogy a fiskális megszorító intézkedések és a munkaerő-piaci körülmények kedvezőtlenül hatnak a háztartások rendelkezésre álló jövedelemére. A reál vásárlóerő várhatóan tovább csökken annak ellenére, hogy lassul az infláció. Ennek megfelelően a lakossági fogyasztás is.

/kiemelés a csatolt tanulmányból, 2013. július/

Közúti közlekedés Magyarország 2013

2013. 08. 12. 10:49

Közúti közlekedés-Helsinki folyosókA közlekedés a társadalom és a gazdaság működésének egyik alapvető feltétele, amelynek színvonala egyben a gazdasági fejlettség egyik fokmérője is. A különböző közlekedési módok közül kitüntetett jelentőségű a közúti közlekedés.

2011-ben Magyarországon az áruszállítás kétharmada, a települések közötti közösségi személyszállítás közel fele közúton bonyolódott. Emellett a településen belüli közösségi és a helyközi magán közlekedés legfontosabb módozatát is jelenti. A közúti közlekedés dominanciája várhatóan megmarad a közeljövőben is, annak ellenére, hogy a 2011-ben jóváhagyott uniós közlekedéspolitikai stratégia – a fenntartható fejlődés érdekében – célul tűzte ki a közlekedés összetételének változását, nagyobb távolságokon a környezetkímélőbb közlekedési módozatokra való átállást.

A közlekedés színvonala befolyásolja a befektetések megtelepedési esélyeit, a munkaerőmobilitását, és számos nemzetgazdasági ág teljesítményére is hatással van. Közvetlen kapcsolatbana szállítás, raktározás ággal áll, amely – az előzetes adatok alapján – 2011-ben a bruttó hazai termék 6,2%-át adta.

Kiadványunkban az ország közúti közlekedésének területi sajátosságait vizsgáljuk. Bemutatjuk az úthálózat szerkezetét, minőségi jellemzőit és a települések elérési lehetőségének térségi különbségeit. Áttekintjük a közutakra háruló forgalom nagyságát, a személy- és tehergépjármű állomány változásait, valamint a közutakon bekövetkezett (személyi sérüléssel járó) közlekedési baleseteket

Gazdasági Tájékoztató - június

2013. 07. 25. 09:56

Az elemzés főbb témái:

A 2012. évi bérekkel kapcsolatos jogszabályi környezet változása

Világgazdasági helyzet

Nemzetközi tendenciák

RÁBA: Sikeres idén a Futómű Üzletág

2013. 05. 16. 10:50

A Futómű üzletág 25 százalékot meghaladó bevételbővülése húzta magával a csoportszintű mutatókat. A vállalat összességében 860 millió forintos tárgyévi eredménnyel zárta az idei első negyedévet.

Győr-Moson-Sopron megye a népszámlálási adatok tükrében II.rész: gazdasági aktivitás, foglalkoztatottság

2013. 05. 14. 14:29

A Központi Statisztikai Hivatal megkezdte a 2011. évi népszámlálás végleges adatainak közzétételét, melyek a KSH honlapján, a Népszámlálás 2011 oldalon érhetők el. A válaszok alapján összegzett információkat három nagy téma köré csoportosították, így a cenzus alapján részletes adatokat kaphatunk a népesség számáról és összetételéről, a háztartásokról, családokról, valamint a lakásállomány jellemzőiről, illetve a korábbi évtizedekhez képest bekövetkezett változásokról. Az alábbi összeállítás az előző számban közölt népesség általános jellemzőinek bemutatása után ízelítőt ad a Győr-Moson-Sopron megyében élők gazdasági aktivitásáról, a foglalkoztatottság és a munkanélküliség alakulásáról.

A népszámlálás új állomása -megyei adatok

2013. 05. 02. 09:02

A KSH március végén megkezdte a 2011. október 1-jei népszámlálás végleges adatainak közlését. már elérhetővé váltak a megyei kötetek is.

Tények, összefüggések a felsőoktatásról és a diplomások foglalkoztatásáról

2013. 04. 18. 12:39

Tények, összefüggések a felsőoktatásról és a diplomások foglalkoztatásáról-1-ábraA Gazdaság és Vállalkozáskutató Intézet jelen kiadványa tényeket és összefüggéseket villant fel a diplomások társadalmi szerepe, munkaerő-piaci helyzete, gazdasági hatásai, valamint a felsőoktatás helyzete és finanszírozása témájában.

Célja, hogy elősegítse a tényekre alapozódó döntéseket, legyenek ezek egyének, vagy intézmények döntései. A kiadványban a tényekre építő szakpolitika támogatását tartottuk szem előtt, de azt is, hogy minden, a felsőoktatás jövőjében érdekelt egyén és intézmény tájékoztatását szolgáljuk. Az áttekintésben szereplő egyszerű statisztikákat és összetett modellezésen alapuló becsléseket következtetések levonása nélkül, az adatok leíró jellegű ismertetésével közli a kiadvány. Meglepő például , hogy nálunk a közhiedelmek ellenére alacsony a diplomások aránya. A felsőoktatás expanziója ellenére, nemzetközi összehasonlításban Magyarországon kirívóan alacsony a diplomások aránya. Míg Kanadában vagy az Egyesült Államokban a lakosság 51, illetve 40 százaléka rendelkezik diplomával, addig Magyarországon ugyanez az arány 20 százalék.Tények, összefüggések a felsőoktatásról és a diplomások foglalkoztatásáról-2-ábra

Az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet olyan nonprofit kutatóműhely, amely elsősorban alkalmazott közgazdasági kutatásokat folytat. Célja, hogy elméletileg és empirikusan megalapozott ismereteket és elemzéseket nyújtson a magyar gazdaság és a magyar vállalkozások helyzetét és kilátásait befolyásoló gazdasági és társadalmi folyamatokról.

Faipar helyzete

2013. 04. 17. 15:04

A tanulmány részletes áttekintést nyújt a faipar hazai és uniós trendjeiről.

Üzleti várakozások az első negyedévben-MKIKGVI

2013. 04. 12. 14:15

Üzleti várakozások-konjunktúra2013első negyedévbenA Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézete legfrissebb negyedéves felmérése során tapasztalta, hogy az üzleti helyzet, a jövedelmezőség és a rendelésállomány mutatói emelkedtek. A vállalkozások optimistán látják a közeljövő üzleti helyzetét. A GVI legfrissebb havi tájékoztatója a ciprusi válsággal foglalkozik. A csatolt állományok magyarul és angolul is tartalmazzák a részletes információkat.

Győr-Moson-Sopron megye legfrissebb munkaerőpiaci adatai 2012. augusztus

2012. 09. 17. 14:35

2012. év augusztus hónapban 215 fővel nőtt az álláskeresők létszáma megyei szinten, a júliusi adatokhoz viszonyítva. A változás kirendeltségi szinten nem egyformán alakult, a Csornai és a Soproni kirendeltség vonatkozásában csökkent, a többi kirendeltség területén kis mértékben emelkedett a regisztrált álláskeresők száma. A hó végi adatok alapján a megyében 9313 fő álláskereső volt. Az előző év hasonló időszakához viszonyítva kedvezően alakultak a nyilvántartott álláskeresők létszám adatai, ez év augusztusában 13,5%-ponttal alacsonyabb a kirendeltségeken regisztráltak száma, mint 2011. év augusztusában volt.

 A férfiak aránya a regisztrált álláskeresők körében 41,6% volt, arányuk az elmúlt hó viszonylatában minimálisan csökkent.

Munkaerő-piaci helyzetkép - 2012 június

2012. 07. 19. 14:25

 

 

2012. júniusi zárónapon a nyilvántartott álláskeresők száma 8 844 főt tett ki, mely 3,6%-os (327 fős) egy hónap alatti csökkenés eredménye. Az előző év azonos hónapjához képest is csökkenés történt, melynek mértéke -18,3% (-1 975 fő).


Bizonytalan üzleti környezet, javuló kilátások

2012. 05. 15. 15:25
2012 áprilisában huszonkilencedik alkalommal került sor az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (MKIK GVI) vállalati konjunktúra-vizsgálatára, amely több mint 14.000 cég megkeresésével készül minden évben áprilisban és októberben, a területi kamarák közreműködésével. Magyarországon ez legtöbb céget felmérő vállalati konjunktúra vizsgálat. A kutatás része az Eurochambres mintegy 14 millió vállalkozásra kiterjedő európai konjunktúra vizsgálatának

Vannak új munkahelyek, de több mint 70 százalékuk közmunka

2012. 04. 17. 10:14

A támogatott állások többféle álláshelyet jelenthetnek, ám márciusban ezek több mint 90 százaléka csak a közfoglalkoztatási rendszer valamely eszközére vonatkozott, a megnyíló pozíciók pedig továbbra is szakképzettséget nem igénylő helyek voltak.

Még több információ:

Makrogazdasági tendenciák: a német gazdasági helyzet

2012. 04. 12. 12:24

A német statisztikai hivatal legfrissebb adatai szerint 2011 negyedik negyedévében Németországban 0,2 százalékkal csökkent a bruttó hazai termék.

Napirenden a férfiak és nők bére közötti különbség Európában

2012. 04. 02. 11:19

Az Európai Unióban jelenleg 18%-os az átlagos bérrés a férfiak és a nők bére között. Az Európai Bizottság az elkövetkező években intézkedések sorát tervezi, amelyeknek célja a különbségek csökkentése.

Munkaerőpiac legfrissebb számai: régiónk és az országos helyzetkép

2012. 04. 02. 10:25

A területi különbségek továbbra is jelentősek 

 Februárban a nyilvántartott álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva továbbra is 14,6%-ot, a munkavállalási korú népességhez viszonyított arányuk pedig 9,7%-ot tett ki. Az előző év azonos időszakához képest a gazdaságilag aktív népességhez viszonyított mutató értéke 0,6 százalékponttal, a munkavállalási korú népességhez viszonyított relatív mutató értéke 0,4 százalékponttal volt alacsonyabb a vizsgált hónapban.

 

Magyarország számokban

2012. 03. 27. 10:27


Az elemzésből többek között az alábbi témákban tájékozódhatnak:

- gazdasági jellemzők, adatok, mutatók

- külkereskedelem, külföldiek munkavállalása

- régiók, ágazatok, foglalkoztatottság

Lejtmenetben az üzleti várakozások

2011. 11. 18. 12:45

2011. októberében huszonnyolcadik alkalommal került sor az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (MKIK GVI) vállalati konjunktúra-vizsgálatára, amely több mint 14.000 cég megkeresésével készül minden évben áprilisban és októberben, a területi kamarák közreműködésével. Magyarországon ez legtöbb céget felmérő vállalati konjunktúra vizsgálat. A kutatás része az Eurochambers mintegy 14 millió vállalkozásra kiterjedő európai konjunktúra vizsgálatának. Dr. Parragh László az MKIK elnöke és Dr. Tóth István János, az MKIK GVI ügyvezető igazgatója ma sajtótájékoztatón ismertette a felmérés eredményeit.