Üdvözöljük a

Megtévesztő adatbekérés - hiányzó közösségi adószámra hivatkozva | GYMSKIK, Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Megtévesztő adatbekérés - hiányzó közösségi adószámra hivatkozva

A napokban kapott kézhez számos megyei vállalkozás egy hivatalosnak tűnő, megtévesztő levelet, a feladó európai cégcsoport (GmbH). Az angol nyelven íródott levél végső emlékeztető, és a közösségi adószám, valamint a cég adatainak egyeztetésére szólít fel. Aki azonban eleget tesz a felszólításnak, sajnos szerződést köt, három évre kötelezi el magát, éves 771 EUR szolgáltatási díj megfizetésére. Kérjük az érintett vállalkozásokat, legyenek óvatosak!

A levél hivatalosnak tűnő külalakja, valamint a valós, EU-s jogszabályokra való hivatkozás azt a téves benyomást keltheti, hogy a vállalkozásnak valóban kötelessége eleget tenni a közösségi adószám és a céges adatok egyeztetésének. Ez azonban egyáltalán nem igaz!

A levél, alaposabb átolvasás után tartalmazza, hogy a cégnek semmilyen kapcsolata sincsen az Európai Unió egyetlen hivatalos szervével sem. Mindemellett, aki mégis visszaküldi a céges adatokkal kitöltött dokumentumot, sajnos máris szerződést köt, melyben három évre kötelezi el magát, éves 771 Euró szolgáltatási díj fizetésére, amelyért cserébe a feladó kiemelt helyet ígér saját honlapján.

A felhívás ugyan megemlíti, hogy a cégadatok bejegyzését a német cég önkéntes alapon, nem hivatalosan és díj ellenében végzi, azonban a felhívás teljes szövegezése a fenti bekezdésben szereplő tényekkel alátámasztva azt sugallja, hogy a vállalkozásoknak nincs választási lehetősége: be kell fizetnie a nem kevés, 771 eurós éves díjat, illetve megbízást kell adnia vállalkozás adatainak közzétételére. Ez azonban nem felel meg a valóságnak!  

Felhívjuk a vállalkozások figyelmét, hogy bár valóban bekerült a magyar jogi szabályozásba a meghivatkozott EU irányelv, azonban nem teszi kötelezővé az adott európai cég által vezetett nyilvántartásba történő bejelentkezést.  

Az európai cég megtévesztő levele nem ismeretlen más országokban sem, számos EU tagállamban már 2015-ben is kaptak ilyen megtévesztő levelet a vállalkozások.  

Sajnos nem ez az első eset, hogy ilyen megtévesztő tartalmú levelekkel, e-mailekkel keresik meg a magyar vállalkozásokat.

 

Célszerű az óvatosság!