Üdvözöljük a

GYMSKIK, Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Az ipar újabb forradalma – segít a kamara

Az Ipar újabb forradalma nem a jövő. Az Ipar 4.0 már elkezdődött, és bár a hatásait még csak részben érzik a vállalkozások és a vállalkozók, de az biztos, akik nem készülnek fel a valódi forradalmi hevességű változást hozó folyamatokra, csalódni fognak és lemaradnak a versenyben. A megyei kamara és a megyei kamara által segített szervezetek már évek óta készítik elő az Ipar 4.0 folyamatokat, járják a vállalkozásokat, ismertetik a legújabb kutatási eredményeket – tájékoztatta portálunkat Vörös Gyula a megyei kereskedelmi és iparkamara Ipari tagozatának elnöke, a március végén Győrben szervezett Műanyagipari Szakmai nap kapcsán.

Ipar 4.0 Nemzeti Technológiai Platform munkacsoportjai 2017

Hét munkacsoport alakult a célok teljesítése érdekében. A unkacsoportokban a tagok adott szakterületet képviselő delegáltjai vesznek részt. Munkájukat a kormányzati szakpolitikai fórummal szoros együttműködésben végzik, így hozzájárulnak a kormányzati stratégiai célok megvalósításához is. A Platformnak a következő hét munkacsoportja létezik:

1. Stratégiai tervezés

2. Infokommunikációs technológiák

3. Foglalkoztatás, oktatás és tréning

4. Ipar 4.0 kísérleti mintarendszerek

5. Jogi keretek meghatározása.

6. Gyártás és logisztika

7. Innováció és üzleti modell.

Ipari tagozat - Mintagyár látogatás és ipar 4.0 tanulmányút

A FESTO Kft. és németországi anyavállalata meghívására, az SMR Automotive Mirror Technology Hungary Bt. Ipar 4.0 Nemzeti Technológiai Platform (I4.0 NTP) tagvállalat közvetítésével a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Ipari Tagozata két fővel vett részt a FESTO Technologiefabrik Scharnhausen mintagyár látogatásán és az ehhez kapcsolódó ipar 4.0 tanulmányúton.

2017 Festo tanulmányút Ipar4-0

Jó tudni - Ipar 4.0

Napjaink új technológiái, innovációi előre vetítik, hogy jelentősen máshogy élünk, máshogy dolgozunk például már 2030-ban is. Hogyan? Ezt ma még találgatjuk, de igyekszünk felkészülni rá. Az Ipar 4.0 valójában a negyedik ipari forradalmat jelenti. Fogalmával Németország az elsők között foglalkozott. Magyarországon 2016 májusában az NGM és a SZTAKI szervezésével 40 vállalkozás, kutatóintézet, oktatási intézmény megalapította az Ipar 4.0 Nemzeti Technológiai Platformot. Hét munkacsoport alakult, melyekben megyénkből a Széchenyi István Egyetem, az SMR és a TIPA vállalkozások vesznek részt, annak érdekében, hogy Ipar 4.0 kísérleti mintarendszereket hozzanak létre.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Ipari Tagozata, felismerve a technológiai paradigmaváltás fontosságát, egyre gyorsuló jellegét, kiemelt témaként kívánja kezelni ezen folyamatokat. Élére áll minden olyan kezdeményezésnek, projektnek, amely a megye vállalkozásainak eligazodást, információt, tapasztalatot tud nyújtani az Ipar 4.0 keretein belül.

Ajánló – MKIK tanulmány az Ipar 4.0 fejlődési irányairól, gyakorlati példáiról /2017-július/

MKIK-tanulmány-A jelölőfény („pick-by-light”) és a kivetített összeszerelési instrukció

Egy nemzetközi folyamirányítási és gyárautomatizálási rendszereket gyártó cég képviselője szerint három fókuszterület emelhető ki az Ipar 4.0 ernyőfogalommal kapcsolatban. Ezek az állapot-monitoring (ehhez kapcsolódóan pedig leginkább a prediktív karbantartás), az energiafogyasztás, és ezel együtt a folyamatok optimalizálása, valamint a munkafolyamatok adatainak szükséglettervezési (MRP) rendszerekbe történő integrációja,  ugyanakkor a legtöbb esetben jelenleg továbbra is igen nagy a különbség a gyártástechnológia (operation technology, OT) és az információs technológia (IT) között.

Ajánljuk a tanulmány gyakorlati példáit, többek között kivetített összeszerelési útmutatóról, intelligens csavarhúzóról, okos szemüvegről, okos rendszerekről egyaránt.

Nemzeti Technológiai Platform – Ipar 4.0 Oktatási munkacsoport javaslata

A digitális átalakulás gyakorlatilag semmilyen hagyományos ágazatot, vállalkozást vagy üzleti modellt sem hagy majd érintetlenül. A következő években dől el, hogy a magyar munkavállalók, s különösen a fiatalok milyen szerepet töltenek majd be az európai munkaerőpiacon, ahogy az is, hogy a magyar nemzetgazdaság milyen szerepet kaphat a nemzetközi versenyben.

Ipar4-0-HU-és EU grafikon

Az Európai Unióban átlagosan 45% azok aránya, akik digitális írástudással egyáltalán nem, vagy alacsony szinten rendelkeznek, addig Magyarországon ez az arány 50%.

IPAR 4.0 – Technológiai paradigmaváltás

Az újságokat olvasva, az internetet böngészve csak kapkodjuk a fejünket: emberi közreműködés nélkül kommunikáló gépek, „okos” gyárak, robotok százai, elektromos autók, önmagukat irányító, vezető nélküli járművek, mesterséges intelligencia… Mi jöhet még? A technológiai forradalmak sorába napjainkban egy új lépcsőfok épül be, melynek neve: Ipar 4.0. Ismerjük meg bővebben ezt a paradigmaváltást!