Üdvözöljük a

GYMSKIK, Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Fiatal kutatóknak és vállalkozásvezetőknek - „Young Spirit” – hogy a szellem kiszabaduljon a palackból

Fontos, hogy a piaci igény alapú technológiai fejlesztések megvalósulását segíteni tudja a magas szellemi potenciállal bíró egyetemi - kutatói környezet. Sokszor hallhattunk már olyan esetekről, hogy egy innovatív vállalkozói ötlet azért nem valósult meg, mert nem volt elegendő tőke, fizetőképes kereslet, vagy éppen szakember, ideértve a kutatói tudást is. Ezen kíván segíteni az öt megyében – Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád, Győr-Moson-Sopron és Hajdú-Bihar - működő kereskedelmi és iparkamara által elindított kezdeményezés, a Young Spirit. (Cikkünket megnyitva még több információt találhatunk.)

Ha Ön "Innovatív vállalkozó" töltse ki kérdőívünket itt.

Ha Ön "Fiatal kutató" töltse ki kérdőívünket itt.

Merre tart a magyar K+F?

A KSH előzetes adati szerint ha csak egy hajszállal is, de nőtt a k+f ráfordítás hazánkban. A GDP arányos K+F ráfordítás a tavalyi évhez képest kis mértékben, 1,39%-ra emelkedett. A vállalati KFI ráfordítás évek óta tartó emelkedése mellett, 2014-hez képest az állami költségvetés K+F ráfordításai is nőttek.

Meghirdették az idei Minőség-Innováció pályázatot

Az Európai Minőségügyi Szervezet (EOQ) Magyar Nemzeti Bizottság Egyesület meghirdette a 2016. évi Minőség-Innováció nemzetközi pályázatot a termékek és szolgáltatások vevőorientált minőségfejlesztésének elismerésére – közölte a kiíró az MTI-vel.

Beindul a győri Huawei Akadémia

A győri Széchenyi István Egyetem és a Huawei Technologies Hungary megkezdte együttműködését az egyetem távközlési- és infokommunikációs képzésének fejlesztésére. A részletekről Földesi Péter, az intézmény rektora és Karish Cui, a vállalat technológiai igazgatója írta alá a megállapodást Kara Ákos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkárának jelenlétében. Az infokommunikációs multi először kötött ilyen, egyetemi partneri megállapodást Magyarországon. 

Egészséges Munkahelyek – Helyes Gyakorlat Díjak 2016-2017

A 2016–2017-es „Egészséges munkahelyet minden életkorban!” kampány keretében a Helyes Gyakorlat Díj célja, hogy bemutassa azokat a jó példával elöl járó szervezeteket, amelyek az idősödő munkaerő tekintetében is aktívak a munkahelyi biztonság és egészségvédelem terén.

Magyar Beszállítók Kiválóság Díja 2016

A Szövetség a Kiválóságért Közhasznú Egyesület (SzKKE) pályázatot hirdet többségi magyar tulajdonban lévő vállalkozások számára.

Az SMR lett az Év Gyára

A Samvardhana Motherson cégcsoport tagja, a visszapillantó tükör rendszereket gyártó SMR (Samvardhana Motherson Reflectec) magyarországi leányvállalatának teljesítményét újabb díjakkal ismerték el. Az Év Gyára pályázaton az SMR Hungary Bt. két kategóriában is első díjat kapott.

Kétmilliárdból indul a digitális motivációs program

A vállalatok digitális helyzetének javítása érdekében infokommunikációs (IKT) motivációs és szemléletformáló programot indít a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) – jelentette be Kara Ákos, az NFM infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára.

Innovációs pályázat 35 év alatti fiataloknak

A Magyar Innovációs Szövetség által gesztorált, közhasznú Manager Képzés Alapítvány, elsősorban a gazdasági, a műszaki és a természet-tudományi felsőfokú intézményekben graduális és posztgraduális, valamint a PhD-képzés keretében tanuló tehetséges hallgatók kiválasztását és menedzsment ismereteinek bővítését, gyakorlatban történő alkalmazását hivatott elősegíteni.

STARTUPOKRA ÉPÜL A MAGYARORSZÁGI INNOVÁCIÓ

A gazdasági, politikai és tudományos vezetők szerint Magyarországnak és a régiónak is hatalmas esélyt teremthet a kiemelkedésre a kutatás-fejlesztés és az innováció.

Így kell elindítani egy startupot

A Magyar Formatervezési Tanács (MFT) immár 11. alkalommal jelentkezik naprakész útmutatójával, amely főként a design területén tevékenykedő kreatív kisvállalkozások támogatását célozza, ám minden induló cég számára tartalmaz hasznos információkat.

Dobogósok lettek a győriek a londoni Shell-Eco maraton Europe-on

Harmadik helyezést szereztek kategóriájukban a győriek a június 30. és július 3. között Londonban megrendezett Shell-Eco marathon Europe versenyen.

SOKAN FIZETTEK INNOVÁCIÓS JÁRULÉKOT HIÁBA

A MAZARS szakértői szerint bár 2016-tól szűkült az innovációsjárulék-fizetésre kötelezettek köre, erről sok vállalkozás egyszerűen nem vett tudomást és feleslegesen fizetett.

Összeomlás szélén állna a magyar járműipar?

Az oktatásért felelős államtitkár, Palkovics László szerint jelenleg a képzési rendszer nem elégíti ki a gazdaság igényeit.

MEGÚJULT HONLAPOK TÁJÉKOZTATNAK A KÖZVETLENÜL ELNYERHETŐ UNIÓS FORRÁSOKRÓL

A Magyar Fejlesztési Központ (MFK) továbbfejlesztette könnyen átlátható és egyszerűen kezelhető online felületeit. A jelenleg is több mint 100 nyitott pályázatot rendszerezetten ismertető www.palyazatokmagyarul.eu honlapon a színnel és betűkombinációval jelölt témakategóriák száma megkétszereződött. Új funkcióként közvetlenül is lehet keresni a pályázatok és a lehetséges konzorciumi partnerek között.

Ennyire érdekli a magyarokat az uniós ingyenpénz

Átlagosan kétszeres túligénylés tapasztalható a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program legnépszerűbb pályázatainál, de rendkívüli nagy a szórás - derült ki a Portfolio elemzéséből. A 11 kiválasztott pályázati felhívásból ugyanis volt, amely esetében nyolcszoros volt a túligénylés és volt olyan, ahol még a keret felét sem kérték el a vállalkozások. Jó hír a cégeknek, hogy a 3 legnépszerűbb kapacitásbővítő pályázat esetében már elindult a kifizetés, összesen több mint 21 milliárd forint értékben. Utóbbi összeg a GINOP teljes kifizetésének 63%-át teszi ki, az összes eddigi uniós kifizetésnek pedig az 52%-át tesz ki. 

Közösségi internet-hozzáférési pontokra írtak ki GINOP-pályázatot

Összesen ötmilliárd forintos keretösszeggel jelent meg a Közösségi internet hozzáférési pontok fejlesztése, szolgáltatási portfóliójuk bővítése című kiemelt pályázati felhívás a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív (GINOP) program részeként – jelentette be Rákossy Balázs európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkár.

Pályázati felhívás az Európai Unió HORIZONT 2020 programjában, valamint egyéb közös EU-s és regionális programokban való magyar részvétel ösztönzésére (EU_KP_16)

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal pályázatot hirdet vállalkozások, költségvetési szervek és nonprofit szervezetek számára nemzetközi hálózatépítő és forrásbevonási kapacitásaik erősítése, az Európai Unió Horizont 2020 keretprogramjában, egyéb kutatási, fejlesztési és innovációs közös programjaiban, illetve regionális együttműködéseiben való magyar részvétel előmozdítása érdekében.

Győrben és Kecskeméten is elindult a Startup Campus

A Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásával megvalósuló program célja a felsőoktatásban születő, innovatív ötletek vállalkozássá fejlesztésének támogatása, valamint a helyi K+F+I termékek és szolgáltatások regionális, üzleti akcelerációja.

Egyre több és mobilan elérhető adat a cégeknél – de mi lesz a biztonsággal?

Az IDC által készített, a napjaink munkahelyeit alakító hatásokat vizsgáló jelentésből kiderül, hogy az elmúlt években robbanásszerűen megnőtt az információk elérhetősége és az azokhoz való hozzáférés, ami az elemzőcég szerint a fejlődő vállalatokra jellemző három legfontosabb trend egyike. A másik két nagy horderejű változást a mobil munkavégzés térnyerésében, valamint a vállalati adatbiztonság kérdésében látják a szakemberek. Az IDC tanulmánya szerint a kkv-k a digitális kor változásaihoz többek között a sokoldalú multifunkciós készülékek használatával tudnak sikeresen alkalmazkodni, amelyek a munkafolyamatok automatizálását is segítik.