A hagyományos szakmák a legnépszerűbbek 2015

Szakácsnak, cukrásznak, pincérnek, eladónak és hegesztőnek jelentkeztek a legtöbben idén a szakiskolákba. A szakközépiskolákban pedig a vendéglátásszervező-vendéglős, az informatikai rendszergazda, a gépgyártás-technológiai technikus, a pénzügyi-számviteli ügyintéző, valamint az autóelektronikai műszerész, autószerelő voltak idén a legnépszerűbb szakok. A szakiskolások fele már duális képzésben tanul.

Eredmények a Szakma Sztár Fesztiválon 2015

GYMS megyéből 11 buszt indított a kamara.

Győri látogatók a Szakma Sztár fesztiválon 2015

Vélemény – Felsőoktatási törvényváltozásról

Formálódik a felsőoktatási törvény módosítása adta hírül az egyik tv híradójában, április 22-én. Parragh László az MKIK elnöke elmondta, hogy a döntések, illetve a megállapodások számokon, statisztikán, elhelyezkedési adaton alapulnak. Valamennyiünknek az az érdeke, hogy minőségi legyen a felsőoktatás.  A fiatalok el tudjanak helyezkedni és ha lehet, a legmagasabb bérrel. Ezzel párhuzamosan pedig növekedjen a gazdaság versenyképessége. Palkovics László (államtitkár, Emmi) szerint a cél az, hogy az átalakítások miatt ne szűnjön meg egyetlen intézmény sem.

Szakképzés Szlovákiában és külföldön

A szakképzés átalakítása, a piacképes tudás biztosítása napjainkban minden uniós tagállamban sürgető feladat, így Szlovákiában is. Ebben a témában szerveztek konferenciát Eperjesen a közelmúltban, ahol a magyar gyakorlatot Nagyné Varga Katalin, kamaránk főtitkára ismertette.

Forrás: Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

Kamarai garanciavállalás

2015. május 4.

2015. július 1-jén lép hatályba a szakképzésről szóló 2011. évi CLXXXVII.  törvény kamarai garanciavállalással kapcsolatos módosítása.

A rendelkezés a gazdálkodóknál folyó gyakorlati képzés elsődlegességének megerősítését és ezen keresztül a duális képzés kiszélesítését célozza meg. Kimondja, hogy a tanuló gyakorlati képzéséről a szakiskola csak akkor gondoskodhat, ha gazdasági kamara nem tudja gazdálkodónál, tanulószerződéssel elhelyezni. Így csak a gazdaság által biztosított összes gyakorlati hely betöltését – azaz a kamara ilyen értelmű igazolásának kiállítását – követően kerülhetnek a tanulók iskolai tanműhelyi képzésbe.

Fontos megjegyezni, hogy a kamarai igazolás kiadása kiterjed az együttműködési megállapodás alapján folyó gyakorlati képzésre is (azaz az Szt. 56. § (1) bekezdésének a)–d) pontjában megadott összes esetre). Ennek megfelelően együttműködési megállapodás kötése is csak akkor lehetséges, ha a kamara kiadta az igazolást arról, hogy részéről nem biztosított (a tanulószerződés kötéséhez) megfelelő képzőhely az adott tanuló számára.

A 2015. február 26-i a kamarai garanciavállalás bevezetésével kapcsolatos MKIK-KLIK közös tájékoztató rendezvényen elhangzott prezentációkat, illetve a kamarai garanciavállaláshoz kapcsolódó nyomtatványokat az mkik.hu érheti el.

 

http://www.mkik.hu/hu/magyar-kereskedelmi-es-iparkamara/kamarai-garanciavallalas-12539

GYMS megyei diákok is versenyeznek Budapesten a Szakma Sztár Fesztiválon

A versenyre megyénkben 183 tanuló jelentkezett, az országos döntőre 11 en jutottak be.

 

Asztalosipari szerelő:

            - Csete Márk (Győri Speciális Szakiskola)

Automatikai technikus:

            - Michl Norbert (Pattantyús Ábrahám Géza Ipari Szakközépiskola)

Erősáramú elektrotechnikus

            - Gaál Gergely (Pattantyús Ábrahám Géza Ipari Szakközépiskola)

            - Török Ákos (Pattantyús Ábrahám Géza Ipari Szakközépiskola)

Festő,díszítő, mázoló és tapétázó:

            - Jakatics Ádám (Gábor László Építőipari Szakképző Iskola)

Kereskedő:

            - Megyeri Eszter (Pálffy Miklós Kereskedelmi Szakképző Iskola)

Központifűtés- és gázhálózat-rendszerszerelő:

            - Molnár Bence (Lukács Sándor Mechatronikai és Gépészeti Szakképző Iskola és Kollégium)

Magasépítő technikus:

            - Kitley Gréta (Hild József Építőipari Szakközépiskola)

            - Kovács Martin (Hild József Építőipari Szakközépiskola)

Műszakicikk eladó:

            - Mészáros Elek (Pálffy Miklós Kereskedelmi Szakképző Iskola)

Női szabó:

            - Nagy Violetta (Győri Kossuth Lajos Ipari Szakképző Iskola, Kollégium és Felnőttek Középiskolája)

 

 

Gratulálunk a döntőbe jutott tanulóknak és sok sikert kívánunk nekik a versenyen.

Duális Képzési Tanács: a szakképzett munkaerő fontos szempont a befektetőknek

A szakképzett munkaerő világszerte fontos szempont a befektetési döntésekben, ezért Magyarország versenyképességéhez szükséges a vállalatoknál folytatott gyakorlati képzés a felsőoktatási tanulmányok során - mondta Rudnay János, a Duális Képzési Tanács (DKT) vezetője az MTI érdeklődésére március végén.

Szakképzés - meg kell fogalmazni a gazdasági igényeket

2015. február 18.

Igenis, meg kell fogalmazni a gazdasági igényeket." Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke mondta ezt a Világgazdaságnak adott egyik 2014-es interjújában, és a kormány a közelmúltban el is fogadta a nem kis részben az MKIK javaslatai alapján kidolgozott szakképzési koncepciót.