Üdvözöljük a

GYMSKIK, Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Elnöki köszöntő

 A Kereskedelmi Tagozat elnöksége nevében köszöntöm Önt az oldalunkon. Tagozatunk küldetése, hogy naprakész információkat szolgáltasson tagjaink, leendő tagjaink és az érdeklődők számára a kereskedelem, az élelmiszer-kereskedelem, az idegenforgalom és a szállítmányozás területéről. Rendézvényeinkkel, programjainkkal ezt kívánjuk megvalósítani. Arra bíztatom Önt, hogy használja ki Tagozatunk és a Kamara által kínált lehetőségeket. Kérjen, kérdezzen, véleményezzen, mi az Önök rendelkezésére állunk!

Turisztikai szakmai osztály látogatása a Soproni Kamarránál

A Kereskedelmi tagozat elnöksége és a Turisztikai szakmai osztály elnöksége szakmai látogatást szervezett a Soproni Kereskedelmi és Iparkamarához.  A látogatás fő célja a tapasztaltcsere és a jó gyakorlatok egymással való megosztása és a jövőbeli együttműködési lehetőségek feltérképezése, megvitatása.

Ideje foglalkoznunk az iparűzési adóval

Örömmel üdvözölhetjük azt, hogy 2017. január 1-től lehetőségünk van arra, hogy az éves helyi iparűzési adóbevallásunkat elektronikusan az állami adó- és vámhatósághoz (NAV) küldjük be az illetékes önkormányzat helyett. Több önkormányzatot érintő adókötelezettség esetén lehetőség van a hipa-bevallások csoportos beküldésére is.

Változás a szállítmányozásban

Életbe lépett az ökológiai termékek behozatalát, a szállítmányok unión belüli mozgását pontosabban nyomon követő új uniós elektromos tanúsítási rendszer

GastroPan vendéglátóipari kiállításra utaztunk

Délkelet-Európa legjelentősebb nemzetközi sütőipari, cukrászati gasztronómiai, fagylalt, kávé és vendéglátóipari szakmai kiállításán vett részt a kamaránk kereskedelmi tagozatának 14 fős delegációja 2017. március 23-26 között. A résztvevők felkeresték Kolozsváron a Magyar Főkonzulátust, ahol egy találkozó keretében megismerhették Románia gazdaságát, és üzleti környezetéről kaphattak hasznos információkat. A találkozón, a külgazdasági attasé és kollégái mellett a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. kolozsvári irodavezetője, a Kárpátia Magyar-Román Vegyes Kamara alelnöke és a Kolozs Megyei Tanács alelnöke is részt vett.

Figyelem! Változik a jövedéki törvény 2017. április 1-től

Április 1-jén hatályba lép az új jövedékiadó-törvény, ami jelentős könnyítéseket, adminisztráció-csökkentést tartalmaz. A hatályba lépés előtt a jövedéki termékkel foglalkozóknak érdemes odafigyelni az engedélyhez, illetve nyilvántartásba vételhez kapcsolódó határidőkre.

Pályázati felhívások kereskedelmi vállalkozások számára

GINOP felhívások Közép-magyarországi régión kívüli területekre.

GINOP-3.2.2-8.2.4-16 Vállalati komplex infokommunikációs és mobilfejlesztések, felhőalapú online üzleti szolgáltatások terjesztésének támogatása.

GINOP-5.2.4-16 Gyakornoki program pályakezdők támogatására

GINOP-6.1.5-16 Munkahelyi képzések támogatása nagyvállalatok munkavállalóinak

GINOP-6.1.6-16 Munkahelyi képzések támogatása mikro-, kis- és középvállalatok munkavállalói számára

A támogatási kérelmek benyújtása 2017. június 1-től 2017. október 30-ig lehetséges.

Kormánydöntés született az osztrák bér- és szociális dömping elleni törvény módosításáról, jelentős könnyítések várhatók a fuvarozó ágazatban.

Az osztrák szövetségi kormányban döntés született a Bér- és szociális dömping elleni törvény 2017. januártól hatályos változatának a fuvarozó ágazatra vonatkozó.módosításáról. A tervezett hatálybalépés 2017. június 1.

Az osztrák kormány a törvénymódosítási javaslatot benyújtotta a parlamentnek, a módosítás tervezett hatálybalépése 2017.06.01. A módosítás az áru- és személyszállítási ágazatban jelentős könnyítéseket jelentene a külföldi vállalkozások bejelentési és dokumentációs kötelezettségei tekintetében.

A törvénymódosítási tervezet célja elsősorban a határon átnyúló szolgáltatásnyújtás keretében munkavállalókat Ausztriába kiküldő külföldi fuvarozó vállalkozásokra vonatkozó adminisztratív előírások egyszerűsítése.

Az anyagi ösztönzőknél is fontosabb a képzés a turizmus-vendéglátásban

2017. május 4.

Az Y-generáció térnyerése a munkaerő-piacon a munkahelyekkel szembeni elvárások átrendeződésével is együtt járt. A képzési lehetőségeket tartják a legfontosabbaknak munkahelyi ösztönzők között a magyarországi turizmus-vendéglátásban dolgozók, valamint a területen tanuló diákok – derül ki a Danubius Hotels Group és az Employ Your Brand hr-kommunikációval foglalkozó szakportál közös kutatásából. A szektorban mind a szakmai továbbképzések, mind a nyelvi képzések iránt jelentős igény mutatkozik, ugyanakkor az utóbbiaknak a tanulók valamivel nagyobb jelentőséget tulajdonítanak. A folyamatos szakmai fejlődés fontosságát a kutatás elemzői szerint mindenekelőtt az Y-generáció térnyerése magyarázhatja, amelynek tagjai versenyképessé gük zálogaként tekintenek a képzésekre, ami ösztönzőleg hat az idősebb generációkra is.

Számlázó programok: egy év haladék az adatbejelentésre

Érdemes már most erőforrásokat átcsoportosítaniuk a vállalkozásoknak a számláikkal kapcsolatos valós idejű adatszolgáltatáshoz szükséges informatikai fejlesztésekre.

A kormány április 29-ei bejelentése szerint ugyan csak 2018. július 1-jétől lesz kötelező az online adatszolgáltatás a számlázó programok esetében az eredetileg elképzelt 2017. júliusi határidőhöz képest, de – mivel bonyolult rendszereket kell összehangolni – szükség is van egy évre a felkészülésre.

Egyelőre még nem a szükséges jogszabály-módosítás még nem történt meg, így az érintettek csak annyit tehetnek, hogy a közelgő feladatokra erőforrásokat csoportosítanak át, feladataik között tervezik, hogy 2017. július 1-jétől tesztelik a rendszert. Így egy évük lesz arra, hogy megismerjék, kérdéseket tegyenek fel a szakértőknek, észrevételezzék, és a szükséges belső fejlesztéseket elvégezzék és bevezessék.

40. Utazás Kiállításon jártunk

Utazás Kiállítás

 

Megnyílt Budapesten a 40. Utazás kiállítás, amelyen Győr a díszvendég. A kamara (GYMSMKIK) delegációja is részt vett a megnyitón.

Ganczer Gábor, a Hungexpo vezérigazgatója a rendezvény március 2-i megnyitóján elmondta: a kiállítás idén negyvenéves, története hűen tükrözi az utazási szokások változását, és kicsit Magyarország történetét is. Idén mintegy negyvenezer látogatót várnak. A résztvevők kétszáz magyar turisztikai szolgáltató kínálatából válogathatnak – ismertette.

A kiállítás belföldi díszvendége idén az Európai ifjúsági olimpiai fesztivált (EYOF) rendező Győr, a külföldi Oroszország, a kulturális díszvendég pedig Pannonhalma. Idén mintegy 40 ezer látogatót várnak.

Pezsgő kamarai élet - a kamara a Törley nyomában

A 130 éves Törley pezsgőgyárban zárta az évet kamaránk kereskedelmi tagozata. Megismerték a pezsgőgyártas és a  degorzsálás  folyamatát. A beszállítói kapcsolatok kiépítése mellett az új termékek bemutatására is sor került. A márka sikertörténetének megismerése méltó lezárása volt a 2016-os 126. Kamarai évnek.