Üdvözöljük a

GYMSKIK, Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

A versenyszférában a legtöbb üres álláshely betöltése felsőfokú végzettséget igényel

A gazdasági teljesítmény bővülésével párhuzamosan hazánkban nem csak a foglalkoztatottak létszáma, de a munkaerő iránti kereslet is folyamatosan növekszik, ami egyes ágazatokban, illetve régiókban már munkaerőhiány formájában jelentkezik. 2016 I. negyedévében a nemzetgazdaság legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásainál 36 ezer, a költségvetési intézményeknél 14,5 ezer állás várt betöltésre.

Szellemitulajdon-védelem: Intellectual Property SME Scoreboard 2016

Az EUIPO megjelentette a kis és közepes méretű vállalkozások szellemi tulajdonával foglalkozó 2016. évi tanulmányt. Egy tavalyi jelentésben az állt, hogy a nagy cégek 4x annyi oltalmat adtak be, mint a KKV-k, valamint az, hogy a szellemi tulajdonukat jogi oltalommal védő cégek jobban teljesítettek, mint az ezt elmulasztó társaik. A 2016-os tanulmány nagyobb részletességgel tér ki a KKV-k szellemitulajdon-védelemmel kapcsolatos szokásaira, problémáira. Bemutatja, hogy az oltalommal bíró cégek pozitív hatást tapasztaltak mind a megnövekedett jó hírnév, megbízhatóság, a hosszú távú üzleti kilátások és nagyobb forgalom tekintetében.

NGM Munkafelügyelet - ellenőrzések tapasztalatai 2016. március 21. - április 8.

A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény szerinti - munkabérrel kapcsolatos szabályok gyakorlati érvényesülésének vizsgálata érdekében 2016. március 21. és április 8. között a munkaügyi hatóság célellenőrzést tartott. Ilyen tárgyú célzott vizsgálat 2014. október 13. és november 7. között is volt már, így e korábbi ellenőrzések során szerzett reprezentatív adatok összehasonlítása rámutathat e tárgykörben a  foglalkoztatási gyakorlat alakulására.

Munkaerő-piaci folyamatok, 2015. I–IV. negyedév

A kiadvány a rendszeres munkaügyi-statisztikákra alapozva 2015 IV. negyedévének leglényegesebb munkaerő-piaci történéseit mutatja be. 

Győr-Moson-Sopron megye számokban, 2014

Megjelent a KSH gondozásában Győr-Moson-Sopron megye 2014. évi adatait tartalmazó, annak gazdasági és társadalmi folyamatait bemutató tájékoztató kiadvány.

A gazdaság és a társadalom fontosabb folyamatai

A nem élelmiszertermék jellegű üzletek forgalma 2016 első öt hónapjában 8,1%-kal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, ezen belül nagymértékben emelkedett a textil-, ruházati és lábbeliüzleteké (13%) és a forgalom negyedét adó bútor-, műszakicikküzleteké (8,1%) – derül ki a KSH jelenti legújabb számából.

Munkaügyi ellenőrzések tapasztalatai 2016. I. negyedév

A Nemzetgazdasági Minisztérium Munkafelügyeleti Főosztálya közzétette a munkaügyi hatóság 2016. I. negyedévi ellenőrzési tapasztalatairól szóló beszámolóját. Az elemzések a hír mellékletében érhetőek el.

MKIK GVI - Gazdasági Havi Tájékoztató 2016. április

Elemzésünkben azt vizsgáljuk, hogy hogyan vélekednek a hazai kis- és középvállalkozások tulajdonosai, illetve vezetői néhány közhivatal és intézmény hatékonyságáról, szolgáltatásaik minőségéről. Az elemzés a GVI KKV Körkép kutatásának négy hullámán (2010. október, 2014. július, 2015. július, 2016. január) alapul, 1207 válaszadó intézmény értékelését vizsgáltuk.

Családbarát eszközök a magyar vállalati gyakorlatban

A gyermekvállalás és a munkavállalás összehangolásában jelentős szerepe van a családbarát munkaerő-piaci eszközöknek, például a rugalmas (atipikus) foglalkoztatás különböző típusainak. A Nemzeti Munkaügyi Hivatal (NMH) és az MKIK Gazdaság és Vállalkozáskutató Intézet (GVI) közös „Rövidtávú munkaerő-piaci prognózis” kutatásának 2013. és 2014. évi adatfelvételeiből kiderül, hogy mely családbarát eszközöket alkalmazzák a legszívesebben a magyarországi vállalatok és melyek a családbarát attitűd szempontjából élenjáró vállalat-típusok.

KSH gyorsjelentés: 9,4%-kal nőtt az ipari termelés decemberben

2015 decemberében az ipari termelés volumene 9,4%-kal haladta meg az egy évvel korábbit. 2015-ben a termelés 7,5%-kal magasabb volt, mint egy évvel korábban. Az ipari export volumene 13,9%-kal meghaladta a 2014. év decemberi adatait. A jelentősebb súlyú alágak közül a feldolgozóipari termelés több mint egynegyedét képviselő járműgyártás kibocsátása 17,8%-kal haladta meg az egy évvel korábbit.